Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Megreformált röszti és „ízes” csirke

Rám várt a feladat, hogy viszonylag nagyobb adag ételt készítsek, több személy számára. A következő menü sült ki – szó szerint – a hirtelen jött elképzeléseimből.

Megreformált röszti, „ízes” csirkével

 

A csirke

Ehhez az ételhez az ihletet a gyorséttermekben kapható szezámos csirke adta (mely félig kínai, félig magyaros jellegű étel). Ezt úgy készítik, hogy a húst kisütik palacsintatésztában, majd utána megforgatják egy édes mázban. Ezt alapul véve, de számos ponton megváltoztatva, valamint más hozzávalókat is használva, a következő húsételt készítettem el.

A csirkemellet (körülbelül 1/2 kilogramm) nagyobb kockákra vágtam, megsóztam, s félretettem. Ezután palacsintatésztához hasonló masszát készítettem, melybe – a liszten, a szódabikarbónán és egy kevés vízen kívül – ezúttal egyéb extrákat is tettem (tojást azonban nem): ízlés szerint őrölt gyömbér, 1-2 evőkanál méz, egy evőkanál mustár, 2 evőkanál szezámmag, egy csipet római kömény, egy csipet őrült erős paprika, egy csipet .

A hozzávalókat alaposan összekevertem – ha szükséges, lehet még hozzáönteni egy kis vizet, a lényeg, hogy egy sűrű állagú masszát kapjunk. Ebben aztán megforgatjuk a kockára vágott csirkemellet, majd forró olíva- és napraforgóolaj keverékében mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A méz miatt egy karamellizált kéreg alakul ki a húson, illetve a fűszerek is érződnek sütés után – ettől kicsit amolyan pikánsan édeskés lesz a csirke.

 

Mivel a húsétel ízvilága elég karakteres a fűszerezése miatt, olyan köretben gondolkodtam, amely szintén különleges, azonban ellensúlyozza a kicsit édeskés ízt. Eszembe jutott, hogy röszti burgonyát vagy macokot (tócsnit) készíthetnék például, de szerettem volna itt is újítani, s a következő receptet találtam ki.

A megreformált röszti

6-7 darab nagyobb burgonyát megpucoltam, majd lereszeltem nagy lyukú reszelőn – ahogy a röszti burgonyához szükséges –, közben sóztam, hogy ne barnuljon meg a krumpli. Levet ereszt, ezért kicsit megfacsartam. 3 kisebb hagymát is hozzáreszeltem, illetve 3 gerezd fokhagymát, végül 10 dkg trappista sajtot. Ezt követően annyi lisztet öntöttem hozzá, amennyit felvett. Egy tojást is ütöttem hozzá, sóval, borssal, egy kevés petrezselyemmel és oregánóval ízesítettem, majd elkezdtem összedolgozni a masszát. Közben fellazítottam 3 evőkanál tejföllel is, arra azonban ügyeltem, hogy a macok vagy a röszti burgonya állagától eltérjek, kevésbé ragacsos masszát szerettem volna készíteni, a cél inkább keményebb, sűrűbb tészta volt, ami össze is állt a végén. Kisebb lángosszerű formákat készítettem egyenként, majd az előzőleg használt olajban megsütöttem azokat, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze. Ami a vastagságukat illeti, vastagabbra készítettem az ételt (körülbelül 1,5-2 centiméter), mivel azonban bő olajban sütöttem ki, a közepe is szépen átsült. Tálaláskor tejfölt kentem, sajtot reszeltem rá, és megszórtam egy kevés petrezselyemmel is.

A végeredmény – a hús és a megreformált röszti együtt – is finom lett, és a velem vacsorázóknak is mind nagyon ízlett.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Recept és fotó: Verebélyi Márta

Címkék:                

Hozzászólások