Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Édes málé

A fiatal lányok hamar elsajátították az elkészítésének fortélyait, mert azt meg kell hagyni, hogy nem egyszerű a megfelelő, ideális arányok eltalálása, hogy ne váljon csomóssá vagy pedig olyan keménnyé, hogy beletörik a fogunk. Miután megfőtt, hagyták kihűlni, kiborították egy tiszta keszkenőre, s nem késsel vágták fel, hanem egy cérna segítségével gyönyörű, egyenletes szeletekre. Először a fáradt, dolgos férfi emberek vettek belőle.

Ennek azonban van egy édes változata, amely egyszerűen kuriózum szerintem, főleg azok számára, akik nem járatosak a székely konyha világában, így könnyű levenni a vendégeket a lábukról!

Egy csésze tejet, fél csésze olajat és egy pici sót felfőzünk. Majd egy tálba beleteszünk 2 csésze finomabb puliszkalisztet (kukoricadara), 2 csésze lisztet, 1 csésze cukrot (de ez utóbbi mehet fele-fele arányban mézzel is), s a felfőzött olajos, tejes folyadékot ráöntjük. Miután egy kicsit hűlt, 2 tojássárgáját adunk hozzá, valamint citromhéjat, egy kis sütőport, végül a tojásfehérje felvert habját. Egy kikent tepsibe csorgatjuk – én, személy szerint, piros bogyós gyümölcsökkel megszórva sütöm, de önmagában is finom!

 

A kép forrása: gabojsza.cafeblog.hu

Címkék:      

Hozzászólások