Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Székelyesen ízes

Kultúrájuk s művészeti remekeik mellett érdemes a gasztronómiájukkal is megismerkedni közelebbről. Mivel egy hányatott sorsú népről van szó, mellyel a természet sem bánt épp kesztyűs kézzel, így a fondorlatosságukra is nagy szükség volt az alapanyagok tekintetében. 3 fő pillére van a székely konyhának, mégpedig a burgonya – vagy ahogy ők nevezik: pityóka –, a  káposzta és a kukorica.  A káposzta s az ebből készült finomabbnál finomabb étkek, mint a töltött káposzta, székely káposzta, az ünnepi lakomák során kerültek terítékre. Főleg ilyenkor a levesek is nagyon előkelő helyet foglaltak el, de a hétköznapi, munkás napokon sem feledték őket. Ezek tekintetében nagy a választék, és a fűszerezés is jellegzetes, hiszen a tárkony, a csombor, a kapor, a babérlevél, a kömény, a lestyán és a rozmaring alapfűszereknek tekinthetőek.

Másik érdekesnek mondható székely gasztronómiai momentum a pityókás házi kenyér elkészítése, mely ínycsiklandóan finom. Kenyérsütés közben gondoltak a gyerekekre is, hiszen egy-egy csipetet letéptek a tésztából, s kis cipót sütöttek ki. Mielőtt megszegték volna a friss kenyeret, a kés hegyével egy keresztet rajzoltak rá, áldásképp.

A húsokat tartósították disznóölés után, mégpedig zsírban tették el a kisütött húst, s gyakorlatilag ugyanolyan ízű volt, mintha frissen készült volna. Ki tudná elképzelni a székely embert szalonna s jó kis kenyér nélkül, ahogy legeltetés közben majszol? Mert bizony ez annyira hozzájuk tartozik, mint a kackiás bajusz. Nagy odafigyelést és szakértelmet szántak ennek a műveletnek is.

A székely édességek is messze földön híresek, mint például a kürtőskalács, szilvás gombóc, barátfüle vagy derelye, angyalbögyörő vagy nudli, lángos, aranygaluska, amelyek az egyszerűségükben különlegesek.

Gyakorlatilag mindent felhasználnak, amit a természet kínál számukra, a gyógynövényeket is, melyekből szörpöt és édességet készítenek: egyik ilyen a bodza virága, amelyet palacsintatésztában sütnek ki, de szörpként is mennyei.

Csak javasolni tudom, hogy akinek alkalma adódik ellátogatni Székelyföldre, tapasztalja meg az ott élő emberek vendégszeretetét, és fogyasszon egészséggel az elé tárt bőséges lakomából! Jó étvágyat!

 

A kép forrása: uncover-romania.com

 

Címkék:  

Hozzászólások