Lexi Babasztár játék

Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Székely ízek – Lecsós csirke puliszkával

Lecsós csirke puliszkával

  • fél kg csirkemell
  • 10 dkg szalonna
  • 4-5 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 3 db pirospaprika
  • 2 db sárgarépa
  • fél kg gomba
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • fél kg puliszkaliszt
  • juhtúró
  • tejföl
  • só, bors, gulyáskrém, majoránna

Az apróra vágott szalonnakockákat kiolvaszjuk egy magas falú serpenyőben, és a felkockázott csirkemellet rádobáljuk. Addig forgatjuk, amíg kicsit megfehéredik a hús minden oldalról.

Következő lépésként a vékonyra szeletelt hagymát és sárgarépát adjuk a húshoz, majd néhány percen belül a kockára vágott paradicsomot és paprikákat. Ha egy kicsit megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a gombát, cukkinit és padlizsánt is, szintén felkockázva. Fedő alatt tovább pároljuk.

Mikor már majdnem készre puhultak a zöldségek, körülbelül 2 liter vizet főni teszünk fel – sóval együtt. Ez alatt rátörjük a fokhagymát a lecsóra, s gulyáskrémmel, sóval, borssal, kis majoránnával ízesítjük. Amikor már felfőtt a víz, folyamatos kavargatás mellett belecsorgatjuk a puliszkalisztet, amíg a víz besűrűsödik. 10-12 percet főzzük alacsony lángon, olykor-olykor átkavarjuk.

Ha túl keményre sikeredne, hozzáadhatunk plusz vizet, de csak forrásban lévőt, hideget semmiképp. Amikor a puliszka kész, egy tűzálló tálba belesimítjuk a felét, erre következik egy réteg juhtúró, a maradék puliszka, majd a lecsós feltét. A tetejére bőven tehetünk tejfölt; majd az előmelegített sütőben összesütjük a fogást 15-20 perc alatt, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Forrón tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Recept és fotó: Asztalos Zsuzsa, Székelyudvarhely

 

Címkék:        

Hozzászólások