Lecsós csirke puliszkával
- fél kg csirkemell
- 10 dkg szalonna
- 4-5 db paradicsom
- 3 db zöldpaprika
- 3 db pirospaprika
- 2 db sárgarépa
- fél kg gomba
- 2 kisebb cukkini
- 1 kisebb padlizsán
- 1 fej hagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- fél kg puliszkaliszt
- juhtúró
- tejföl
- só, bors, gulyáskrém, majoránna

Az apróra vágott szalonnakockákat kiolvaszjuk egy magas falú serpenyőben, és a felkockázott csirkemellet rádobáljuk. Addig forgatjuk, amíg kicsit megfehéredik a hús minden oldalról.
Következő lépésként a vékonyra szeletelt hagymát és sárgarépát adjuk a húshoz, majd néhány percen belül a kockára vágott paradicsomot és paprikákat. Ha egy kicsit megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadjuk a gombát, cukkinit és padlizsánt is, szintén felkockázva. Fedő alatt tovább pároljuk.
Mikor már majdnem készre puhultak a zöldségek, körülbelül 2 liter vizet főni teszünk fel – sóval együtt. Ez alatt rátörjük a fokhagymát a lecsóra, s gulyáskrémmel, sóval, borssal, kis majoránnával ízesítjük. Amikor már felfőtt a víz, folyamatos kavargatás mellett belecsorgatjuk a puliszkalisztet, amíg a víz besűrűsödik. 10-12 percet főzzük alacsony lángon, olykor-olykor átkavarjuk.
Ha túl keményre sikeredne, hozzáadhatunk plusz vizet, de csak forrásban lévőt, hideget semmiképp. Amikor a puliszka kész, egy tűzálló tálba belesimítjuk a felét, erre következik egy réteg juhtúró, a maradék puliszka, majd a lecsós feltét. A tetejére bőven tehetünk tejfölt; majd az előmelegített sütőben összesütjük a fogást 15-20 perc alatt, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Recept és fotó: Asztalos Zsuzsa, Székelyudvarhely
Címkék:
csirke
Erdély
puliszka
recept
Hozzászólások