Lexi & Magazine

Életmód / Teszteltük

Bio kontra kemikália – Shea vaj, a természetes hidratáló

Hosszú évekig hű voltam egy bizonyos kozmetikai márkához, melynek több termékét is használtam, kipróbáltam – s leginkább az arckrémjükért voltam oda. A termékcsalád egyebek mellett azért is állt oly közel hozzám, mert a gyártó az összetevőket gondosabban válogatja meg, mint a többség, azonban sajnos még az ő áruikban is sok a kemikália. Az általam használt krém összetétele valószínűleg változhatott az elmúlt időkben, a textúrán éreztem az újítást, de a nagyobb probléma inkább az volt, hogy mindez a bőrömre is hatott – méghozzá negatív értelemben. A normál bőrűek táborához tartoztam mindig is, sosem kellett kozmetikushoz járnom, nem pattogott ki az arcom, nem csillogott – még az úgynevezett t-vonal sem –, és nem is volt száraz. Egyszóval rendben volt minden, azonban a környezeti hatások ellen mégiscsak védekezni kell: ajánlott rendszeresen tisztítani és ápolni, még a normál bőrt is.

A típusomnak megfelelő terméket választottam tehát. Körülbelül fél éve azonban azt vettem észre, hiába használok nappali krémet, a bőröm erősen száradni kezdett (!), és ha elfeledkeztem szinte percre pontosan bekenni az arcom, feszült és égett. Majd amikor ismét bekentem, csak akkor nyugodott meg. Némi sarkítással: úgy hatott, akár valamiféle kábítószer…

Aztán a fejem fölött felvillant a kis lámpa, s eszembe jutott, olvastam egyszer, hogy a glicerin használata örök glicerinkúrára ítéli a bőrt. Nos, kíváncsiságképpen – és a nem várt negatív hatások miatt – elővettem az istenített csodaszerem dobozát, és rápillantottam az összetevőkre. A válasz: igen, ott szerepelt a glicerin is. Aztán, hogy végül ténylegesen az okozta-e a problémám, vagy valamelyik másik vegyszer, nem tudni. Mindenesetre szépen sorra vettem a fürdőszobában található tégelyeim, és elhatároztam, hogy lassacskán mindet le fogom cserélni valamilyen biotermékre. Így hát könnyes búcsút vettem a kedvenc – és egyébként méregdrága – krémemtől, majd némi dühtől vezérelve, elsétáltam egy bioboltba. Határozott céllal mentem: finomítatlan shea vajért.

A shea vajról már hallottam korábban, sőt, használtam is olyan készítményt, mely tartalmazott ilyet. Az ehhez hasonló termékekre azonban valószínűleg csak vásárló-csalogató gyanánt írják rá a shea vajat, netán teszik rá az ökoteszt pecsétet. Jómagam azonban nem ilyen produktumért léptem be a biobolt ajtaján: teljesen natúr shea vajat szerettem volna, méghozzá finomítatlant – biztos, ami biztos alapon.

Az eredmények részletes leírása előtt, először is lássuk, mit kell tudni a shea vajról!

Egy közép-afrikai fa terméséből nyerik a törtfehér színű növényi zsiradékot – ez nem más, mint a karité fa. A vajat a rajta termő dióból készítik, mely akár 60-70%-os zsírtartalommal is rendelkezhet. Miután a gyümölcsök megértek, a belsejüket összetörik, majd víz hozzáadásával melegítik. Az így létrejött zsiradék hasonló, mint a kókuszzsír: közepesen kemény, illata pedig igen jellegzetes, amolyan füstösen édeskés. A shea vaj gazdag A-, E- és F-vitaminokban, és a finomítatlan verzió biztos, hogy nem tartalmaz semmiféle mesterséges összetevőt.

Alkalmazása

Mivel összetételét tekintve ez a vaj hasonló, mint a bőrünket védő emulzió, – valamint több vitamint is tartalmaz –, kiváló bőrápoló. Hosszan tartó hidratáló hatású, így a száraz bőrt remekül nyugtatja, ráadásul 5-6 faktorú fényvédővel rendelkezik. Emellett problémás bőrfelületen is alkalmazható, például csökkenti az ekcémát, a pikkelysömört, az allergiát vagy az égést.

Eredmények, tapasztalatok

Abban biztos voltam, hogy a shea vaj remekül helyettesíti például a testápolót, de mivel én az arcomra is szerettem volna kenni, rákérdeztem a bioboltban, lehet-e. Megnyugtattak, hogy arcra sem árt, így hát neki is álltam a tesztelésnek.

A finomítatlan vaj kissé kemény, de a kéz melegétől hamar olvadásnak indul – kissé vizes bőrfelületen pedig még inkább megjelenik a hidratáló funkció. Felkentem az arcbőrömre, alaposan bemasszírozva, még a szemhéjamra és a szemkörnyékre is tettem. Csak úgy szívta magába a bőröm.

Kevés idő elteltével éreztem, hogy nyugtatja a bőröm – már nem feszül. Kicsivel később a tükörbe néztem: az azelőtt kissé fakónak ható arcom mintha megújult volna! Ráadásul ezt még mások is megjegyezték. Mindez pár nappal ezelőtt történt. Azóta folyamatosan csak a shea vajat használom, az arckrémem pedig hagyom porosodni. Kíváncsi leszek, hosszú távon milyen tapasztalataim lesznek a vajjal, de egyelőre biztató az eredmény, és sokkal jobban érzem magam a bőrömben – megint csak szó szerint. Nemcsak látványos a hatás, de jó érzés tudnom, hogy amit magamra kentem, vegyszermentes.

A pozitív hatások mellett pedig ki kell emelnem a natúr termék árát! Nos, a kemikáliát is tartalmazó, sokáig istenített termékem (50 milliliter) majdnem 6000 Forint. A finomítatlan shea vaj (100 milliliter) viszont 1000 Forint. Úgy gondolom, ezt nem kell tovább magyaráznom.

Lehetséges, hogy az a bizonyos krém – vagy netán egy hasonló másik – nem feltétlenül szárítja mindenkinek a bőrét hosszas használat után sem. Azonban tény, hogy míg ezek egy teljes listát soroltatnak fel a – még hangzásra sem túl természetes – latin kifejezések mögé bújtatott vegyszerekből, a shea vaj esetében viszont nem is találunk „Összetevők” címet, hiszen a finomítatlan shea vaj száz százalékig csak és kizárólag shea vaj.

A shea vaj hatásainak forrása: www.sheavaj.hu

A képek forrása: hilltopnaturalcosmetics.com ; www.ezoetic.com

Címkék:        

Hozzászólások