Lexi & Magazine

Életmód / Teszteltük

Bio kontra kemikália – A mérgező fluor, s lehetőségek annak száműzésére

Kedves Olvasó, most bizonyára meglepődtél, mert valószínűleg Te is úgy tudtad – akár én –, hogy a fluorid elengedhetetlen hatóanyaga a fogkrémeknek, erősebbé teszi fogainkat, s véd fogszuvasodás ellen. Azt már korábban is rebesgették, hogy vigyázzunk fogmosáskor, lehetőleg ne nyeljünk a fogpasztából még egy keveset sem. Erre jómagam próbáltam odafigyelni mindig, de gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy egy kisebb mennyiség a gyomorba kerüljön. Emellett, ha reálisan belegondolunk: ideális esetben három percig tart egy fogmosás, ez pedig éppen elegendő idő ahhoz, hogy az összetevők a nyálkahártyán keresztül beszivárogjanak.

Most már azt is tudjuk, miért intenek óva a fogkrém lenyelésétől – minden bizonnyal azért, mert a fluor erősen mérgező, amolyan „lassú gyilkos”. De akkor mégis miért keverik bele a fogkrémekbe, vagy akár az ivóvízbe is?! A kérdés ezúttal költői marad, a választ a Kedves Olvasóra bízom, mint ahogyan azt is, a továbbolvasás után ugyanúgy vásárol-e még fluortartalmú készítményeket, vagy sem.

 

 

Miért káros a fluor?

Számos kutatás bizonyította már – és egyre többeket foglalkoztat –, hogy a fluor méreg, s egyáltalán nem kellene olyan fogkrémet használnunk, mely tartalmaz ilyet. Egyebek mellett károsítja az agyat, csökkenti az intelligenciahányadost, de más nem kívánt hatásokkal is rendelkezik, példának okáért a vese és a pajzsmirigy működését rombolhatja, illetve csökkentheti a csont szilárdságát, sőt, rákkeltő is.

Milyen alternatívák állnak rendelkezésre, ha száműznénk a fluort?

Ez a kémiai elem a fogkrém mellett leginkább ásványvizekben fordulhat még elő, így nem árt, ha a flakonok összetevőire is rátekintünk. A fluor elsődleges előfordulási területe azonban mégis a fogkrém, és sajnos ritka az olyan paszta, mely ne tartalmazná a káros anyagot. De ha a fentiek tudatában úgy döntünk, a továbbiakban fluormentes terméket használnánk inkább, természetesen van rá lehetőségünk.

Jómagam alaposan utánajártam a fluornak, sőt, még természetgyógyász ismerősömtől is érdeklődtem, és mindenhol azt olvastam és hallottam, hogy rendkívül károsítja a szervezetet. Így hát úgy döntöttem, a glicerin után a fluorid lesz a következő hatóanyag, melyet tiltólistára teszek. Előtte persze utánajártam, milyen lehetőségeim lesznek a fluormentes élethez. Nos, a bioboltokban hál’ Isten erre is találunk megoldást, például aloe verás és xilites készítményeket – ezek nem tartalmaznak fluoridot. Természetesen akadnak kifejezetten drága készítmények is, azonban nem árt, ha vásárlás előtt érdeklődünk az eladótól, bizonyára több terméket figyelmünkbe ajánl.

Elsőként egy aloe verás terméket teszteltem – nem a méregdrága kategóriából: a választásom fogkefével együtt volt mindössze 650 Forint, bár minden bizonnyal akciósan. Pár hete használom ezt a fogkrémet, és ami feltűnt, hogy nem marja úgy az ínyemet, mint ahogyan egy paszta általában szokta, ráadásul nem is habzik olyan idegesítő módon. Kellemes mentás íze van, az pedig hosszú távon derül majd ki, mennyire erőssége a fogvédelem. Úgy gondolom azonban, ha valaki ilyen fogkrémet használ – pláne, ha minden étkezés után –, és akár még fogselyemmel is kiegészíti a fogmosást, akkor bizonyára nem lesznek különösebb fogorvosi beavatkozásai, ha abba a bizonyos székbe ül.

A fluor káros hatásának forrásai: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fluor ; tudatostaplalkozas.hu

A képek forrásai: www.free-desktop-backgrounds.netblog.lehighvalleydentalhealth.com

Címkék:    

Hozzászólások