Lexi & Magazine

Életmód / Teszteltük

Zotterben jártam I.rész

A bejáratot elhagyva egy valóságos ízutazásra indul a látogató a csokoládé birodalmában. A csokitúrát a natúr kakaóbab kóstolásával (tömény, keserű élmény, csak igazi csokirajongóknak!) kezdheti meg a kulináris élvezetekre éhes látogató, majd apró lépésekben jutunk el az ízlelőbimbóinkat a kulináris orgazmus határáig csigázó csokoládékig.

A kakaóbabot mint a csokoládé alapanyagát magunk mögött hagyva a Labooko 100%-os kakaótartalmú ínyencségével folytatjuk utunkat. Alapanyaga, a perui Naranjillo kakaó a legtökéletesebb választás annak, aki a natúr kakaóbab ízéhez hasonló, de mégis igazi tömény csokiélményre vágyik.

 

A következő, amit megízlelhetünk, egy alig valamivel enyhébb, 96%-os csokoládé, amely a „Zotter-keresztségben” a High-end nevet kapta. Kakaótartalmát, amely a cég reklámszlogenje szerint „hatalmas, akár az Andok”, egy leheletnyi, szigorúan ellenőrzött ökológiai termesztésből származó nyers nádcukor teszi élvezetessé.

Peruból és az inkák birodalmából egy rövid kitérőt téve utunkat Bolívia felé vesszük, itt találjuk ugyanis a következő, 90%-os csokoládékülönlegességet, amely az El Ceibo névet viseli. Ezen a piacon máshol nem kapható csokoládéritkaságon érhetjük igazán tetten a kakaó valódi ízét.

De térjünk még vissza Peruba! A „kóstolósoron” továbblépve a következő ízlelnivaló a 80%-os kakaótartalmú Criollo. Ez a csokifajta fajta a világon a legjobb minőségű kakaóból készül, amelyből mára azonban nagyon kevés található meg bolygónkon. Mindössze Peruban és a venezuelai Chuaoban lehet hozzájutni. Ízében egy nagyon enyhe keserűség mellett a Criollo enyhe savasságát érhetjük tetten. Egy szó, mint száz: ez egy igazi világbajnok csokoládé!

Aki ennél egyszerűbb ízekre vágyik, vagy netán csak a nyers csokoládé ízével akarja kényeztetni ízlelőbimbóit, a Zotternél rá is gondoltak. A 80%-os kakaótartalmú, nemes egyszerűséggel Raw chocolate, azaz nyers csokoládé névre hallgató csokicsodában a maguk természetességében maradnak meg a kakaó értékes összetevői, így pl. többek között az úgynevezett polifenolok, amelyek képesek megkötni a szervezetünk számára káros szabadgyököket. A csokoládé készítése során előbb a kakaót kissé erjesztik, de nem hevítik, majd ebben az állapotában hagyják, hogy megszilárduljon. A végén kókuszvirágcukorral édesítik. E finomítatlan, vagyis nyerscukor vitaminokban, nyomelemekben és aminosavakban gazdag. Ettől lesz a nyerscsokoládé íze harsányabb, és egyesek számára akár talán még furcsa is.

Utunk következő állomása Ghána, ahol mindent – ahogy mondani szokás – egy lapra, a kakaóra tettek fel. Az úgynevezett ABOCFA mezőgazdasági szövetkezethez több mint 400 kisebb gazdaság csatlakozott, vállalva ezzel a biokakaó szigorúan ellenőrzött termesztését. Ebből a biokakaóból készült a Ghana 75% elnevezésű csokoládé.

A 75-ös szám bűvöletében maradva álljunk meg egy percre a pápua új-guineai szigetvilág kakaóültetvényén! A sziget első olyan mezőgazdasági szövetkezete, amely képes volt megfelelni a Zotter szigorú biológiai előírásainak és szabadkereskedelmi követelményeinek, nagyon magasra tette a mércét: hihetetlen különleges, sokoldalú aroma, amely olyan sokszínűségről árulkodik, mint maga a föld, amelyen a kakaóbab termett: ízében érezhető az a trópusi szenvedély, amely még a legelcsigázottabb kóstolót is képes felébreszteni.

Kép forrása: zotter.at

(Folytatjuk...)

Címkék:                  

Hozzászólások