Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Bio kontra kemikália – Argánolaj, a folyékony arany

Az argánolajat az argánfa magjából nyerik, amely Marokkóban őshonos. Az argánfa rendkívül jól alkalmazkodik az aszályhoz és más szélsőséges környezeti tényezőkhöz, melyek jellemzőek Délnyugat-Marokkóban – ott találhatjuk belőle a legtöbbet. 1998-ban a termőterületüket az UNESCO Bioszféra Rezervátummá nyilvánította.

Az argánfa vadon nő a félszáraz talajban, mély gyökere van, mely segít megvédeni a talajeróziótól. Az argánolaj a világon az egyik legritkább olaj, köszönhető ez a speciális környezeti igényének. Megnövekedett felhasználása arra késztette a marokkói kormányt, hogy rohamosan növelje termelését, ezért nyilvánosságra hozták, hogy 2020-ra a jelenlegi 2000 tonnáról 4000 tonnára emelik.

Európában Leo Africanus tette ismertté 1510-ben. Ő hozta be az első argánfát, később Lady Beaufort is termesztette a Badminton House-ban 1711-ben.

Az argánolaj tartalmaz E-vitamint, fenolokat, antioxidánsokat, karotinoidokat, olajsavat és linolsavat. Attól függően, hogy milyen az extrakciós módszer, az argánolaj jobban ellenáll az oxidációnak, mint például az olívaolaj.

Kozmetikai felhasználása egyre sikeresebb napjainkban. Mivel a legjobb természetes hidratáló, a kozmetikumokban is ebben a szerepben van jelen. Sokkal több E-vitamint és olajsavat tartalmaz, mint az olíva. Ezen kívül hatásos a pattanások, a hámlások ellen, és a pikkelyes bőr kezelésére is. Mivel nem nehezíti el a bőrt, így bármilyen bőrtípusra alkalmazható. Gránátalmával keverve fokozott antioxidáns hatása van, ami kiváló a ráncok ellen. A szakértők szerint otthoni használata úgy a leghatékonyabb, ha este kenjünk be vele arcunkat, és egész éjszaka rajta hagyjuk, mint egyfajta szérumot.

A bőr mellett a haj ápolására is alkalmas. Táplálja a száraz és sérült hajat. Segít újjáépíteni a haj szerkezetét és a természetes fényét visszanyerni. Könnyedén beépíthetjük a napi hajápolásba is: a hajkondicionálónkba csepegtessünk pár cseppet belőle, és oszlassunk el a hajon, ügyelve a hajvégekre, amelyek általában a legjobban igénylik az ápolást.

Magyarországon magas ára miatt nem jellemző, de külföldön pörkölt formáját előszeretettel használják főzéshez is – kellemes diós íze miatt. Magas növényi szteroltartalma miatt nagyon jó koleszterincsökkentő.

Az olajat ezen kívül gyógyászati célra is alkalmazzák, javallott reuma ellen, ezenkívül gyorsítja az égési sérülések gyógyulását is.

Természetesen a hírességek világa is hamar felfigyelt a természet aranyaként is számon tartott argánolajra; a Carolina Herrera-ház hajspecialistája, Orlando Pita és a gyönyörű francia színésznő, Marion Cotillard is erre esküszik.

 

Forrás: wikipedia.org

 

A kép forrása: www.nashiargan.it

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások