Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Vigyázz, becsapnak az érzékeid!

Vagy képzeljük el, hogy egy kék színű húsételt tesznek elénk! Biztosan nem szívesen harapnánk bele, még ha ízben nem is lenne eltérés a normál változathoz képest. Kutatások bizonyítják, hogy ha a vizuális ingerek és az illatok miatt prekoncepcióink alakulnak ki egy étellel kapcsolatban, másmilyennek érezzük annak ízét, zavart okoz az érzékelésünkben, és nagy valószínűséggel negatív visszajelzést vált ki.

 

 

Az elmúlt évek során számos gyártó próbálkozott betörni a piacra olyan termékkel, amelyben szándékosan változtatják meg egy étel színét, míg az íz ugyanaz maradt. Például a Coca Cola pár éve piacra dobta a Tab Clear nevű áttetsző, szénsavas, kóla ízű italt. A kinézete alapján a vásárlók valamilyen citromos, esetleg semleges ízélményre számítottak, ehelyett a jól megszokott kóla furcsán hatott. Egy év alatt megbukott a kezdeményezés, nem is forgalmazzák már. Vagy említhetném a Heinzt, ők különböző színű ketchupokkal kísérleteztek. A lila és a kék színű termékek nem sokáig maradtak a polcokon, érdekes módon a zöld (talán a zöld paradicsom miatt ezt könnyebb volt feldolgozni) azonban megszerezte a piac mintegy hét százalékát. Természetesen hozzá kell fűznöm, hogy ezeknek a prekoncepcióknak kulturális alapjai is vannak, hiszen például egy európai ember meglepődne, ha a zöld színű fagylaltjának a várt citrom, esetleg kivi, vagy zöldalma helyett zöldtea íze lenne, míg a japánok épp az ellenkezőjét találnak furcsának.

 

 

És még egy érdekesség: piros fényben édesebbnek érzékeljük a az ételeket és az italokat, míg kékben épp ellenkezőleg. Minél több előismeretünk van egy szín-illat-íz társítással kapcsolatban, annál könnyebb megtéveszteni minket. Furcsán hangzik, de egy borszakértő, aki egy mélyvörös nedű színe alapján egyből valami markáns, dús, édeskés ízre asszociál, könnyebben becsapható, ha ételszínezéket teszünk a borba, mint egy laikus. Viszont egy kisgyermek könnyebben elfogadja a furcsa színű ételeket, és nagyobb valószínűséggel ad pozitív visszajelzést, mint egy felnőtt.

 

 

És persze az étel elnevezése sem utolsó szempont. Önök kóstoltak már mogyoróvajat? Ez az Amerikában igen népszerű csemege nálunk még nem igazán terjedt el, így aztán én is csak pár hete jutottam hozzá először: egy ismerősömtől kaptam ajándékba. Az elnevezés (vaj) és az állag (krémszerű) miatt valami édeskés, lágy ízre számítottam, így aztán az első falat pokoli volt: mintha pépesített sós mogyorót kóstoltam volna. Valószínűleg soha nem lesz a kedvencem.
Végül, de nem utolsó sorban: a képeken édességeknek álcázott húsételek szerepelnek. Önök milyen gusztussal kóstolnának bele?

 

forrás: cre-art-blog.hu

 

Címkék:          

Hozzászólások