Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

A húszezer éves wellness beruházás

Elsőként egy számos ásványi anyaggal dúsított forró termálvizet kellett a Föld belseje felől a felszínre áramoltatni. Ennek megoldására hozott létre egy 38,5 méter mély forrásbarlangot. Természetesen a víz alkotóit azon elemek közül válogatta össze, amelyek fontos szerepet töltenek be az élő szervezetekben. Ezzel elkészült egy páratlan gyógyhatású melegvizes tó. A tó biológiai aktivitása a benne jelenlévő szerves vegyületeknek tulajdonítható.  Magnézium, kalcium, hidrogénkarbonát, kén, és enyhe radontartalmának köszönhetően jó hatással van többek között a csont-, izületi és mozgásszervi megbetegedésekre, valamint a bőr- és nőgyógyászati problémákra.
Wellness nincs masszázs nélkül, így nem meglepő, hogy a Hévízi-tó is gondoskodik erről a kényeztetésről. A forró víz a mélyben rejtőző kürtőből a felszín felé áramlik, majd ott enyhén lehűl, és így nagyobb fajsúlyánál fogva lefelé süllyed. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. A folyamatos vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.  A víz körforgása gondoskodik arról, hogy a gyógytó hatóanyagai minél egyenletesebben oszoljanak el a vízben, valamint emiatt alakul ki a tó állandó, 35-36 fok körüli hőmérséklete is. Ez az érték az emberi szervezet hőháztartása szempontjából közömbös, így még nyugtatóbb környezet veszi körül a gyógyulni, pihenni vágyókat.
Elgondolkodtató, hogy hogyan lehetséges ezt a tökéletesen beállított hőmérsékletet szinten tartani. A természet magától értetődően erről is gondoskodott, amikor 1,5-2 méter széles páraköpenyt borított a tóra, amely megvédi azt a tartós hőingadozásoktól. Ha ez önmagában még nem volna elég, egy 50 hektárnyi területű véderdő is növekedésnek indult a tó körül. Az illatos mocsári ciprusok amellett, hogy védelmezik a tavat, oxigénsátort borítanak rá. Nem mellesleg pedig páratlan látványban részesítik az ide látogatókat.
A kellemesen langyos tóban ringatózva szemünk szinte szomjaz valami különleges szépségre, ami megkoronázza mindazt az élményt, amit csak ez a tó nyújthat. Szerencsére a nagy égi wellness beruházó gondolt erre is, amikor pompás fehér tündérrózsákat hintett szét a csillogó kék vízfelszínen. Emberi segítséggel ma már e gyönyörű növény számos szín- és fajtaváltozata díszíti a tavat. Ember alkotta építmény a tó közepén, cölöpökön álló fürdőház is, amely tovább fokozza a látogatók kényelmét.
A természet önmagában is tökéleteset alkotott, mikor létrehozta a Hévízi-tavat. Mi emberek, wellness beruházások megvalósításakor halovány utánzatokat építhetünk csupán. A természeti kincseket viszont bármikor kiaknázhatjuk igényeink szerint. Ám ennek szigorúan csak azok megóvása mellett van értelme.
 
Kép forrása: hu.wikipedia.org


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások