Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Hazánkban dobog a Föld szíve

Hol van Dobogó-kő?
Dobogó-kő annak a népszerű kirándulóhelynek a neve, ami a pest megyei Pilisszentkereszthez tartozó, mindössze 133 lelket számláló Dobogókőn található.
 
Mit érdemes tudni róla?
Már maga az elnevezés is elgondolkodtató. A tibeti buddhizmus szerint ugyanis nem csak az emberi test osztható fel energiaközpontokra, más néven csakrákra, hanem minden más, így a Föld is. Szerintük pedig bolygónk szív csakrája éppen Dobogókőn található. Úgy tűnik, őseink nagyon is tisztában voltak ezzel, amikor elnevezték a kis települést. Buddhista szerzetesek, lámák gyakran látogatják Dobogókőt, sőt, egy Shaolin falu is épült a közelben, amely rekreációs központként és panzióként funkcionál.
Azt mondják, az ide látogatók energiával töltekezhetnek ezen a helyen. Az itt tapasztalható földsugárzások hatásairól vajmi keveset tudok, de az biztos, hogy aki elmegy Dobogókőre, életre szóló élményt szerez. A kilátóba felkapaszkodva ugyanis 700 méteres magasságból csodálhatja meg a Dunakanyar lenyűgöző látképét. Ez a tengerszinthez mért magasság már bőven a szmoghatár felett van, de még elég alacsonyan ahhoz, hogy a levegő oxigéndús legyen.
 
 
Látványosságok:
Akiknek még mindig nem volna elég a kilátóból elénk terülő látvány, azok felkereshetik a Turista Emlékparkot, ahol a báró Eötvös Lóránd Menedékház épületét vehetik szemügyre. Jómagam hosszú percekig elbogarásztam az itt található kirakodóárusok kínálatában is. Tűzrakó helyekben sincs hiány, a baráti szalonnasütések kedvelői számára.Itt üzemel hazánk legrégibb sípályája is, amely mellett egy síbüfé is várja a vendégeket. Ennek hála, forró teával melegíthetjük át magunkat, és az elmaradhatatlan zsíroskenyérrel csillapíthatjuk sportban megnőtt étvágyunkat.
 
Hogyan közelíthető meg?
Feltételezve, hogy gépjárművel nem rendelkezünk, úgy Budapestről a Szentendrei HÉV-vel kell, hogy útnak induljunk. Pomáz megállónál szállhatunk át a Pilisszentkeresztre tartó autóbuszjáratra, ahonnan gyalogszerrel könnyen elérhető a kiszemelt úticél.
 
Képek forrása: hu.wikipedia.org
 

Címkék:    

Hozzászólások