Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Mi kell az egészséges élethez?

A betegség, az az állapot, amiben az embernek meg kell merítkeznie, ami nem jön véletlenül. A betegség nekünk szól, azért van, mert valamit nem jól csináltunk, egy jelzés a szervezetünk részéről. Manapság az emberek ebédszünetben leszaladnak a háziorvoshoz egy kis gyógyszerért a náthájukra, táppénzre már nem mennek el, mert vissza kell térniük a robotolásba. Dr. Solymosi Péter szerint a náthából is ki kell gyógyulni, ki kell azt pihenni, akkor lesz az ember újra ütőképes. Tudtad, hogy ha egy 100 Herzes képernyőt nézel, az másodpercenként 100 felesleges impulzus az agyban? És észrevetted, hogy egyre több fiatal visel szemüveget? Megkérdezhetnénk magunkat, hogy miért? Persze a civilizált világban nincs választásunk, nincs időnk a gyógyulásra, állandóan rettegünk, hogy elveszítjük munkahelyünket, órákat görnyedünk irodáinkban, és csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már nagyon rosszul érezzük magunkat. Végül beszedünk mindenféle gyógyszert, és rohanunk vissza a monoton zakatolásba. Nem lehet mindent tablettával és pénzzel megváltani – hívta fel figyelmünket a doktor. Hallgatnunk kell a belső jelzéseinkre, és meg kell oldanunk a problémát, meg kell találnunk a betegség miértjét, a tüneti kezelés nem elég.

Az imént említett civilizált, rohanó világban fontos az egyensúlyra való törekvés, fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos a sport. Mozognia kell a fiatalnak és a 80 évesnek egyaránt. A sport kikapcsol, és oldja a stresszt. Az elkényelmesedett, mozgásszegény életmód hozta állandó nassolás és energiaitalok fogyasztása hosszútávon elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezet, melyek korunk betegségei. Tudtad, hogy a rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással akár a gyógyszerek csökkentése is lehetséges? A kor előrehaladtával már nem vagyunk annyira mozgékonyak, nehezen hajolunk, nem tudjuk felvenni a magas sarkú cipőnket, ám ha rendszeresen karbantarjuk a testünket, visszanyerjük a hajlékonyságunkat, könnyebben visszük haza a piacról a csomagokat, és újra rájövünk, arra, hogy az élet szép, az élet jó, és az életnek van értelme. A mozgás tehát rendkívül fontos ahhoz, hogy örök fiatalnak érezzük magunkat.

Az egészséges élethez hozzá tartozik a hit is. Még a 21. század embere is tudatlannak mondhatja magát, hiszen nem tudjuk, miért élünk, állandóan keressük céljainkat és helyünket a világban. A hit teret nyit az ember számára, és reményt ad azokban a pillanatokban, amikor az elkeseredettség már teljesen felülemelkedik rajtunk. Amikor elveszettnek érezzük magunkat, kinyújtja kezét és magához ölel. A hit biztonságot és megnyugvást nyújt.

Nehéz megmondani, hogy kinek milyen a jó élet, de az biztos, hogy megfelelő mozgással, odafigyeléssel, egészséges táplálkozással és hittel sokkal boldogabbak lehetünk. Medgyesi doktor következő előadásában Balázs Árpád érdemes művésszel beszélget a zene gyógyító erejéről valamint korunk betegségeinek (a stressz, szorongás, depresszió) leküzdéséről.

A következő előadás helyszíne és időpontja: Marczibányi Téri Művelődési Központ. Február 27. 19:00 óra. Gyere el te is!

Címkék:          

Hozzászólások