Lexi & Magazine

Életmód

Fogadalmat tenni és megtartani – vagy mégsem

Lefogyok, egészségesen táplálkozom, nem idegeskedem, sportolni fogok rendszeresen – ehhez hasonló fogadalmak születnek meg, mikor éjfélt üt az óra, és átlépünk egy új esztendőbe. Egy hét telt el, vajon ki hol tart az elhatározásokat illetően?

Kutatást végeztem baráti társaságomban, hogy ki és mit fogadott meg szilveszter estéjén. Számos utánakérdezés, beszélgetés után, íme, a levont konzekvencia: egyikük sem fogadott meg semmit!

Vannak olyanok, akik régebben az újévet nevezték ki egy új kezdetnek, számos elhatározással, de egyik sem valósult meg, és már egy hét után elbuktak. Akad, aki soha eddig életében nem fogadott meg semmit, tudván: úgysem tartja be. Egyik ismerősöm azt nyilatkozta, hogy mindenki azonnali sikerélményekre vágyik, ha talál is valamit, ami motiválja, vagy amit megfogad az újév alkalmával, akkor azokban a pillanatokban sem szabad megtorpannia, amikor nem jön dicséret vagy buzdítás, és amikor semmi látható eredménye a munkának. Hiszen évekig követte a rossz mintákat! Realizálni kell, hogy 2 nap alatt, egy új évi fogadalom alapján senki nem fogja megváltani a világot. A változást napról napra, évről évre kell végrehajtani.

Ám mégis mit jelentenek az újévi fogadalmak? Betartjuk őket, vagy ez is csak megnyugtatás magunk felé, hogy idén jobban csinálunk mindent?

Számos szakértő azon a véleményen van, hogy mielőtt bárki elkezdene fogadkozni, nézzen először magába. Felejtse el az irreális célokat, a türelmetlenséget, és egyszerűen takarítson ki mindenki maga körül.

Csakis akkor van értelme a fogadalmaknak, amikor valakit tényleg ez motivál saját személyiségének fejlődésében. Ugyanis a fejlődési folyamat részeként a célhoz vezető út is örömet, egészséges önbecsülést, magabiztosságot hoz, ha pedig valaki teljesíti a tervet, a sikerélménytől tovább nőhet az önbizalma. Amennyiben nincsenek összhangban a fogadalmak a saját személyiségünkkel, akkor csak rombolja az önbecsülését, és ha nem tartja be ezeket, azzal csak további problémákat, stresszhelyzeteket idéz elő.

Továbbá a legfontosabb, hogy figyelmen kívül hagyjuk, hogy a közvetett környezet, a fogyasztói társadalom, a politika, a média mit sugall felénk. Hiszen gyakran negatív képet festenek le, és különféle eszközökkel befolyásolják az egyes élethelyzeteket, ezáltal irreális célokat, eredményeket közvetítenek felénk.

Ha fogadalmakat teszünk, akkor azt kicsiben kezdjük! Hiszen gyakran álmaink nagyobbak, mint céljaink. Realizáljuk a dolgokat!

Az, hogy a fogalmak kinek mit jelentenek, változó. Egy biztos: mindenki maga döntse el, hogy az új év alkalmával tesz-e vagy se fogadalmakat, vagy ha már tett, betartja-e azokat vagy elbagatelizállja, és majd jövőre, újra.

 

Kép forrása:www.thefunnyblog.org

 

 

Címkék:    

Hozzászólások