Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Útinapló - Az újdonság ereje, mert utazni jó II.

Egri Kalandok az én szememmel. II.

 

Korán volt a reggel. Rám nem jellemző módon már hat óra előtt kinyílt a szemem. Alvás helyett inkább néztem a szobánk ablakából, ahogy előbújik a nap. Bár nem igazán akarta megmutatni gyönyörű fényét, azért egy-egy pillanatra mégis megvillantotta magát. Imádom a napfényt és a hozzá tartozó meleget is. Én nem sírok, ha negyven fok van, sőt inkább élvezem. Szeretem, amikor nem kell agyon öltözni, azért, hogy ne fázzak. Szeretem, ahogy süt nap. Sajnos, ez erre a napunkra nem volt jellemző. Mondhatni április utolsó napjainak  már elvileg kellemes melegnek kellene lenni, ehhez képest fáztam, nem is kicsit. De, ez a hidegebb levegő sem szegte kedvem, ha már itt járok meg kell nézni Eger városát, egyszerűen kötelező.

 

Így hát 10 óra tájékában idegenvezetői kísérettel egy kisebb kört tettünk Eger szívében. 

 

Megjegyzés: Tessék, szolgáltatásként nyújtani ezt a lehetőséget minden szállodának!!! (Nagyon hasznos és informatív tud lenni, de szerintem csak akkor ennyire élvezetes, ha helyi lakos az idegenvezető! Mert ez tipikusan az a szakma, amit szívvel-lékkel érdemes csak csinálni. Igazán megtetszett a kis hölgy stílusa és tudása. Kedvet kaptam Szekszárd történelmének utánajárni és könyveket bújni, no meg újra elolvasni az Egri Csillagokat! - már felnőtt fejjel azt hiszem, teljesen más értelmet nyer majd a könyv.)

 

Van értelme annak is, ha az ember a neten olvasgat. Persze, vagy igaz, vagy nem. Ha igazán alapos akarok, lenni könyveket keresek, és azokból tájékozódok. Amire már volt is példa egyéb utazásaim során. Viszont ebben a rohanó világban nem feltétlen van állandóan időm könyvolvasásra, pláne egy rövid, spontán hosszú hétvége előtt.

 

De, ha egy szakemberrel sétálunk, ő bizony szolgál számunkra megfelelő tényszerű információkkal, ha szerencsék van, mindezt viccesen teszi, akár személyes tapasztalatokkal kibővítve. Mi pontosan ilyen specialistát fogtunk ki. Olyannyira meggyőzött hozzáértéséről, hogy a holnapi nap folyamán újra igénybe vesszük szolgáltatásait.

 

Minket meggyőzött a beszédmodorával, a közvetlenségével, a tudásával egyszóval a fizimiskájával egyaránt. Sétánk alatt egy igen kedves párral is sikerült összebarátkozni, beszélgetni. Megtudtuk tőlük, hogy évente többször megfordulnak a Hotelben nagyon elégedettek vele. Több indokot is felsorolt a bácsi, például, hogy minőségi kaja, kiváló kiszolgálás, udvarias pincérek és nem utolsó sorban a legfontosabb, amit kiemelt, hogy a központban van, tehát bármikor betud menni egyet sétálni a városba. Ami azért nagyon lényeges tud lenni. Pláne, ha annyira mégse akarunk közel kerülni a tűzhöz, hogy a bulinegyed zajától már aludni ne tudjunk. Pont tökéletes a Hotel elhelyezkedése, még nem a zajos szakaszon található, de nem is a várostól 3 km-re.


Viszont, ami a város határában található az a Mátyus Udvarház Eger. Körülbelül három kilométerre a szállodától. A szobafoglalásunkhoz tartozó csomagban megtalálható volt egy 20 perces lovaskocsikázás, mely a program részét képezte. Bármennyire is hűvös volt az idő az egyik kedvenc programunk ez volt. Nagyon tetszett a táj, hogy  a szőlőfürtök között, hol lassabban haladva fényképezhettük a csodás vidéket, hol a lovak ügetését élvezhettük. Nagyon jó kedvükben találtuk őket. Élvezték, hogy a mi túránk közel 3/4 órás volt, szükségük volt már egy nagyobb sétára. Mi meg örömmel vettük a lehetőséget, hisz nem siettünk sehova. 

 

"A Mátyus Udvarház 33 esztendővel ez előtt egy tavaszi napon nyitotta meg kapuit, azzal a nemes céllal vezérelve, hogy a lovakat, tanyasi életet, aktív pihenést kereső társadalom, egy elrejtett kis gyöngyszemben tudja mindezt megélni és megtalálni. Az Eged-hegyi Lovastanya, Eger belvárosától mindössze 2,5 km-re található a Noszvaji út mentén, közel a városhoz, de távol a város zajától, bővítve ezzel is turisztikai szolgáltatások tárházát. Az Udvarházhoz közeledve, egy teljesen új és szabad világ fogadja az idelátogatókat. Hamar hatalmába kerít mindenkit a vendégváró, barátságos pulik társasága, a csodálatos Lipicai lovak meghitt közelsége, a nyugodt és mindig megújuló erdei környezet."
forrás: Mátyus Udvarház

Az ember, ha már erre jár, megnézi Noszvaj települést és a Szomolyai Kaptárköveket, mert érdemes.

 

"A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A terület eredeti növényzetét cseres-tölgyes és tatárjuharos-molyhostölgyes társulások alkották."

forrás:kaptárkő.hu

A nap zárásaként a jól megérdemelt igazán ízletes vacsora után hirtelen a wellness részlegben találtuk magunkat.

 

Imádtuk.

 

Norina

http://norinautazasai.blogspot.hu

Címkék:        

Hozzászólások