Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Beszélgetés Tóth Verával a paleolitról

Tóth Vera énekesnő, a 2004-es Megasztár győztese és az „Év hangja”, a hazai zenei élet kiemelkedő alakja. Négy nagylemezzel büszkélkedhet, karrierje töretlenül halad felfelé. Napi elfoglaltságai, az éneklés, a programok, fellépések, olyan életmódot igényelnek, mellyel az egészséges egyensúlyt fenn tudja tartani. Vera rátalált a paleolitra, ami egy olyan étkezési szokás, ami az ősemberek által már fogyasztott zöldségeken, gyümölcsökön, húson alapul. Erről kérdeztem az énekesnőt.

Tóth Vera

Lexi: Hogyan találtál rá erre a diétára? Ajánlották, vagy olvastál róla valahol?

Tóth Vera: Azt tisztáznunk kell, hogy a paleolit igazából nem egy diéta, ez egy életmód, étkezési szokás. Három éve hallottam róla először, amikor a nyakammal egy mozgásszervi rehabilitáción voltam kórházban. Az ottani szobatársam mesélte, hogy mennyivel jobban érzi magát ettől az életmódtól. Ahogyan dicsérte, nekem is megtetszett, főleg amiatt, hogy tudtam, ezt bele tudnám helyezni én is az étrendembe, mivel nagy húsevő vagyok, és a paleolit étrend egyik alap élelmiszere a hús. Később az egyik barátnőm is ódákat zengett a paleolitról, sőt, egyre több ismerőstől hallottam róla, állandóan „belebotlottam” valahol.  Közben kiderült, hogy az egyik kedves szomszédomék szintén így étkeznek, és velük is sokat beszélgettünk erről. Megkaptam Szendi Gábor Paleolit táplálkozás és korunk betegségei című könyvét, különféle paleolit szakácskönyveket, szóval szépen haladtam egy új étkezési szokás felé.

Lexi: Mióta alkalmazod ezt az étrendet, vagyis élsz paleolit életmódot? Milyen eredményeket értél el vele?

T.V.: 2012 karácsonya előtt kezdtem el felkészíteni magam az új életmódra, méghozzá úgy, hogy beszereztem olyan alapanyagokat, melyek szükségesek ehhez az étrendhez. Ilyenek például a lenmagolaj, lenmagliszt, xilit azaz nyírfacukor, kókusztej, himalája só stb. Elhagytam a konzerveket, a húskrémeket és egyéb hasonló késztermékeket az ételeim közül. Karácsonykor persze nem lehetett betartani, ezért is mondtam, hogy csak felkészítettem magam, hiszen a nagymamáknak azt nem lehet megmagyarázni, hogy miért nem eszem a karácsonyi sütiből. Egyébként nem teljesen élem ezt az életmódot, de sok mindent átveszek belőle. Három és fél hónap alatt 10-11 kilogrammot fogytam. Azt hiszem, ez elég jó eredmény, ráadásul a bőrömön és igazából mindenemen érzem, hogy jót tett. Egyre jobban érzem magam testileg, lelkileg.

Lexi: Szerinted milyen előnyökkel jár, ha valaki ezt az életmódot folytatja?

VeraT.V.: Sokan azt gondolják, hogy ez egy sima diéta, pedig ez egy szemléletváltás. Ezen belül, az előírt étrend alapján ki kell zárni a tartósítószeres készételeket, melyek az őskorban nem is léteztek, ami mindenképpen előnyére válik a szervezetnek. Sok minden ezek közül allergiát okozhat, de így elkerüljük azokat, a szervezet fellélegezhet. Ezért együnk inkább tiszta ételeket. Fontos, hogy a hétköznapi ember életéhez is alkalmazható, hiszen nem egy extra, különleges ételeket tartalmazó diétáról van szó. Bárhol hozzá lehet jutni húshoz, salátához, természetes fűszerekhez, akár főz az ember, és maga szerzi be az alapanyagokat, akár rendel valahonnan. Néhány speciális hozzávalót pedig bioboltokban meg lehet vásárolni, valamint mára már nyíltak különböző paleolit boltok, illetve webáruházak. Léteznek olyan ételkiszállítók is, ahol rendelni lehet komplett paleolit menüt. A sütiket nem olyan egyszerű elkészíteni, és időigényes is, főleg annak, aki nem egy házitündér, mint például én, de ezekhez is hozzá lehet jutni több helyen. Ettől az étrendtől megszépül a bőr, energikusabb lesz a test, megnyugszik lelkileg az ember, és csökken a stressz-szint, ami talán az egyik legfontosabb dolog.

Lexi: Ezek szerint nem jár olyan sok lemondással. Van azért esetleg olyan étel, ami neked nagyon hiányzik, és a paleolit étrend miatt nem eheted?

T.V.: Nem tartok be mindent, mert például szerintem néha kell kenyeret enni, csak a minőség nagyon fontos, meg hogy miből is áll az a kenyér, ezért akár otthon is lehet sütni. Valamint a sajtot is nagyon szeretem, és bár tejtermékeket sem lehetne fogyasztani, azt azért néha szoktam enni. A hétköznapjaim általában nagyon pörgősek, hétvégére sokszor teljesen kimerülök az egész heti énekléstől, próbáktól, programoktól, és ilyenkor nagyon, de nagyon kívánok valami finomat a Daubner cukrászdából. De ezt végül sosem engedem meg magamnak. Ha olyan valamit eszem, amit tényleg nem fogyasztok egyáltalán a hétköznapokban, akkor az nagyon megterheli a gyomromat, nem is esik végül jól.

Lexi: Végzel valamilyen kiegészítő edzést?

T.V.: Természetesen az egész életvitelemet átalakítottam, és heti háromszor-ötször aktív fitnesz tevékenységet folytatok. Persze van, hogy csak háromszor sikerül.Vera cardio-box edzésen Ezeken az edzéseken százperces kardiofitnesz edzést végzek egy kis gimnasztikával, valamint elkezdtem nemrégen kardiobox órákra is járni. Most azon vagyok, hogy leadjam a felesleget.

Lexi: Ajánlanád-e másoknak a paleolitot? Miért?

T.V.: Abszolút. Figyelnünk kell az egészségünkre, és gondolnunk kell arra, hogy mi lesz húsz év múlva. Hogyan tudunk majd gondoskodni gyermekeinkről, ha nem vagyunk egészségesek? Az egészség nem természetes dolog, tennünk kell érte, mert ez a legfontosabb szerintem az életben. És ha megvan az egészség, akkor az állóképességünk is jobb, és több energiánk lesz magunkra, a családunkra. Ha elhagyjuk az életünkből a káros anyagokat, mint például a fehér lisztet is, akkor kevésbé leszünk stresszesek. A stressz pedig, jól tudjuk, sok betegség alapja. Például a liszt összetevőiben lévő anyagok nem szívódnak fel a szervezetünkben, és nagy károkat okoznak. Amióta én ezt az életmódot folytatom, sokkal nyugodtabb vagyok, és ez nagyon jó érzés, hogy nem húzom fel magam olyan dolgokon, amiken nem is kellene. Persze nem hagyhatjuk ki mindig a nehezen felszívódó szénhidrátokat az életünkből, mert van, hogy a gyümölcs nem elég, úgy érezzük, a szervezetünk mégiscsak kíván valami mást is. Én ilyenkor például cukkinis barnarizst szoktam készíteni, melyben rost is található, és be kell, hogy valljam, néha egy-egy szelet étcsokoládét is bekapok. De aki teljesen fanatikus, ezeket az apró „bűnöket” sem engedi meg magának. Látható és érezhető eredményeket értem el ezzel az életmóddal, és sokkal, de sokkal jobban érzem magam.

Gabi és Vera

 Vera testvérével, Tóth Gabival első közös koncertjére készül, mely május 3-án, este 9 órakor az Orfeumban lesz hallható, látható

 

A paleolit étkezési szokásról bővebb információt olvashatsz a paleolit.net oldalon. A speciális alapanyagokat beszerezheted a www.paleoshop.hu webáruházban, és komplett paleolit menüt is rendelhetsz például a www.gastroyal.hu, valamint a paleolitetelrendelés.hu ételkiszállítóktól.

 

A képek forrásai: Papp Éva, Bali Sándor, Tóth Vera

Címkék:          

Hozzászólások