Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Fűszerolaj házilag – Dobd fel ételed és konyhád!

A különböző formájú üvegekben lévő fűszerolajakkal ízesíthetjük fogásainkat: salátákat, húsételeket vagy zöldségeket. Az ízek fokozása mellett ráadásul a szemet is gyönyörködtetik, így remek kiegészítői lehetnek a konyhának.

Az olajok javítják az ellenálló képességet, valamint jó gyulladásgátló hatással is bírnak, emellett vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok, főzés közben pedig isteni esszenciák szabadulnak majd fel!

Az említett olajokat megvásárolhatjuk már készen is, de sokkal nagyobb öröm, ha házilag készítjük el őket: kísérletezhetünk az ízekkel, na és persze a formákkal is.

 

 

 

Hogyan készül a fűszerezett nedű?

Először is nézzünk szét otthonunkban, hátha találunk érdekes formájú üvegeket, melyekről könnyedén leáztatható a címke. Ha nem állnak rendelkezésre nekünk tetsző darabok, érdekes formájúakat hobbiboltokban, művészellátókban is vásárolhatunk. Ezekbe kerül majd a kiválasztott fűszer és az olaj, a végeredmény pedig egy különleges ízű fűszerolaj lesz, mely, ha ügyesek vagyunk, dekorációs elem is lehet egyben.

Az elkészítés különösebb kézügyességet nem kíván, a csomagolást illetően viszont bátran használjuk fantáziánkat! Emellett pedig érdemes betartanunk a következő praktikákat: a fűszernövényeket szárítsuk meg alaposan, mielőtt fűszerolaj-összetevővé avanzsálnának. Amikor pedig az olajat beletöltöttük az üvegekbe, zárjuk ki a levegőt, más esetben az olaj penészes lehet.

Az úgynevezett hideg vagy meleg módszerrel készíthetjük el fűszerolajunkat. Az előbbinél nem túl intenzív ízű olajat kell használnunk, s jól zárható üvegbe öntenünk. Ezt követően beletehetjük a különböző fűszereket, s az így kapott olajat hetekig fénymentes, hűvös helyen kell tárolnunk.

A másik módszernél a nagyobb fűszerdarabokat egészben kell az olajban áztatnunk, a kisebbeket pedig vászonbatyuba kell kötnünk. A meleg módszer esetében frissen tépett fűszernövényeket töltünk üvegbe, aztán öntsük fel olajjal, a tetejét zárjuk le gézzel, majd állítsuk napos helyre! Ezt az egyveleget minden nap kevergessük meg, majd két hét után jöhet is a kóstolás! Ha nem elég ízletes még az így kapott olaj, tegyünk bele több fűszernövényt, s érleljük tovább!

 

Íme néhány változat!

1. Bazsalikomos

A kiválasztott üvegbe tegyünk egy csokor bazsalikomot, majd öntsük fel olajjal, zárjuk le alaposan – pár hét elteltével fogyaszthatjuk is! Salátákhoz vagy olasz tésztákhoz remekül illik.

2. Gyógynövényes

Ehhez a változathoz többféle gyógynövényt is használhatunk, például zsályát, borsmentát, oregánót, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Salátákat, rizst vagy húsételeket ízesíthetünk vele.

3. Gyümölcsös

Néhány rúd fahéjat, citrom- vagy narancsszeletet tegyünk az üvegbe, majd öntsük fel mogyoróolajjal! Pár hét után már használhatjuk is süteményekhez vagy palacsintákhoz.

 

A fent említett receptek mellett még számos más fűszerolaj-variáció létezik, akár mi magunk is kísérletezhetünk – az ízek és a küllem esetében is. A fűszerolajból egy adag ételhez elegendő mindössze pár csepp, hiszen az ízei elég intenzívek, s minekutána 20 gramm fűszerolaj körülbelül 500 gramm fűszerrel ér fel, még spórolunk is.

 

A képek forrása: www.filippoberio.co.za ; www.italianfoodforever.com

 

Címkék:    

Hozzászólások