Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Kalandozás a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházától kb. 5 kilométerre található Sóstó Zoo 30 hektáron, egy természetes tölgyerdőben fogadja az ide érkezőket. Az állatpark több mint 500 fajnak nyújt otthont, amelyek közül sok csak itt látható Magyarországon. Ilyen például – a teljesség igénye nélkül – a fehér oroszlán, a pápaszemes medve, a Watussi-marha, a borneói orángután vagy a Maluku-kakadu. A másik érdekessége az állatparknak, hogy földrészenként mutatja be az állatfajokat, így egy nap alatt, földrészről földrészre haladva ismerkedhetünk meg a bolygónkon élő csodálatos állat- és növényvilággal.

A Sarkvidéki panoráma egyik fő attrakciója a fókashow, melyre mindig nagyon sokan kíváncsiak. A Mediterrán kertben lehetőségünk nyílik közelebbről is szemügyre venni a mediterrán tájak növényeit, virágait, terméseit. Emellett van Madárház, Trópusi ház, Afrika-panoráma, de bepillantást nyerhetünk a Kárpát-medence, Ausztrália és Észak-Amerika élővilágába is. A távoli vidékek bemutatása mellett természetesen kis hazánkról sem feledkeztek meg: a Parasztudvarban mindazon háziállatok helyet kaptak, akik egykor és most az emberek mellett éltek, élnek. A kisállat-simogatón kívül megetethetjük a csirkéket, megfejhetünk egy kecskét, illetve megnézhetjük, milyen használati tárgyak tartoztak egy magyar parasztudvarhoz régen. Olyan különleges fajokat láthatunk itt, mint a hortobágyi racka vagy a fecskehasú mangalica disznó.

2010-ben a Közép-Európában is egyedülállónak számító Zöld Piramissal bővült az állatpark, melyben egy ócenárium és egy esőerdőház kapott helyet. A félmillió liter tengervizet tartalmazó akváriumban megfigyelhetjük az Indiai-óceán lenyűgöző élővilágát, és hetente kétszer akár annak is tanúi lehetünk, hogyan reggelizik egy cápa. Az esőerdőházba lépve egy igazi dzsungel világába csöppenünk, ahol a vízesés mellett elsétálva óriáskígyókkal, komodói varánuszokkal és krokodilokkal találkozhatunk.

A séta során információs táblák segítik a tájékozódást, valamint az állatokról is bővebb tájékoztatást nyújtanak, így garantált, hogy az élmények mellett némi tudással is gazdagodunk. A megfáradt látogatók az állatkertben található Hotel Dzsungelben pihenhetik ki fáradalmaikat, hogy a másnapi madárcsicsergős, „oroszlánbömbölős” ébresztő után folytathassák kirándulásukat. Ha csak néhány nap áll rendelkezésünkre, de ez alatt egy tartalmas és szórakoztató élmény részesei szeretnénk lenni, a Sóstó Zoo az egyik legjobb választás.

 

A képek forrása: www.schefferj.ps.hu ; minibusz.lapunk.hu

Címkék:  

Hozzászólások