Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Graviola, a csodanövény

A graviolafa széles körben termesztett és fogyasztott növény Latin-Amerikában és Afrika egyes vidékein, népszerű az ott élő őslakosok körében is. Neve portugál eredetű, a spanyol nyelvű országokban guanábana néven illetik. Gyümölcse a soursop (ejtsd: szúrszop), melynek fehér húsa édeskés ízű, enyhén savanyú beütéssel. Leginkább az eper, az ananász és némi citrom ízkombinációjához szokták hasonlítani. Frissen leszedve, illetve szirupok, édességek, italok formájában fogyasztható. A trópusi területek piacain gyakran találkozhatunk vele, máshol azonban csak kevesen ismerik.

Nagyon sok jótékony hatással bír, többek között antidepresszív és antimikrobás hatása is van, így hatékony bakteriális és gombás fertőzések, valamint parazitás megbetegedések ellen egyaránt. Csökkenti a magas vérnyomást, leve hatásos májbetegségek, hurut, hasmenés, vérhas, láz és emésztési zavarok ellen. A zúzott friss levelek jók a bőrkiütések ellen, az ekcéma és egyéb bőrproblémák is sikeresen kezelhetőek vele. Gyökere alkalmas ellenszer lehet mérgezések esetén, a leveléből készült főzettel pedig hatékonyan szembeszállhatunk a fejtetűvel és a poloskával. Ha borogatásként alkalmazzuk, segíti a sebek mihamarabbi gyógyulását. A belőle készült tea nyugtató hatással bír.

A közelmúltban a tudósok elkezdték a graviola bioaktív vegyi anyagait vizsgálni, és rábukkantak az úgynevezett annonaceous acetogenins nevű vegyületre. A kutatási eredmények óriási izgalmat keltettek, ugyanis úgy tűnik, hogy a növény erős tumor- és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a graviolában található vegyületek képesek a rákos sejtek elpusztítására anélkül, hogy az egészséges sejteket is megtámadnák. Egy tanulmány azt állította, hogy a graviola 10 000-szer hatékonyabb a rák ellen, mint a jól ismert kemoterápiás gyógyszer, az Adriamycin.

Ezek az eredmények természetesen hamar elterjedtek, és nemsokára megjelentek a graviolából készült gyógyszerek. Manapság nagyon népszerűek a gyógynövénypiacokon, és sok rákos beteg szedi a gyógyulás reményében. Szkeptikus elemzők azonban rámutattak, hogy a vizsgálatok csupán a kezdeti szakaszban járnak, és még nincs elegendő információ a graviola rákellenes hatásáról. Mivel az angliai Rákkutató Központ (Cancer Research UK) szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a graviola valóban működik, ők nem támogatják a kapszula kezelésként való használatát. Az állatokkal végzett kísérletek során arra is fény derült, hogy a növény hatására kitágulnak a vérerek, és csökkenti a vérnyomást. Így azoknak, akiknek már eleve alacsony a vérnyomása, orvosi véleményt kell kérniük a gyógyszer szedése előtt. Továbbá nagy dózisban való alkalmazása hányingert és hányást okozhat. Legsúlyosabb mellékhatása, hogy olyan idegi degenerációt és diszfunkciót eredményezhet, melynek főbb tünetei emlékeztetnek a Parkinson-kórra.  

Egyesek szerint mindez hazugság, mert a graviola igenis egy csodanövény, amiről eddig csupán a gyógyszercégek profitorientáltsága miatt nem hallottunk…

Nem tudom, melyik oldalnak lehet igaza, de azt hiszem, érdemes elgondolkodni rajta…

 

 A képek forrása: graviolatrees.com ; www.biobis.hr

Címkék:      

Hozzászólások