Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

A természet gyógyító ereje – A kurkuma

Elsőként az indiai kultúra kezdte el alkalmazni több mint 4 000 évvel ezelőtt mint festéket, majd rájöttek, hogy a növény gumójában lévő sárga adalékanyag az ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas. A kurkumának enyhén kesernyés íze van. Fájdalomcsillapítóként a kínai medikusok használták több mint 1 000 évvel később. Amerikai kutatók szerint csak orvosi felügyelettel adható, diabéteszes, terhes és drogproblémákkal küzdő emberek számára.

A kurkumában lévő összetevők enyhítik az ízületi gyulladásban szenvedő, illetve az ízületi fájdalmakkal küzdő betegek panaszait, mert csökkentik a gyulladást. Egy 2009-ben publikált orvosi kutatásból kiderült, hogy a kurkuma hatása a fájdalomcsillapítókéival ér fel. A pácienseknek 6 héten át kellett naponta háromszor bevenni pirula formájában a növényt. Az állapotuk ugyanannyira javult, mint azoké, akik továbbra is a gyógyszeres kezelés alatt álltak. A gyógyszerekkel ellentétben a kurkuma nagy előnye, hogy semmilyen mellékhatása nem ismert. Ezért rövid időn belül az első számú alternatív gyógymóddá lépett elő az ízületi problémákkal küzdőknél.

A kurkuma alkalmas még a prosztata-, a mell- és vastagbélrák megelőzésére, gyógyítására: képes visszaszorítani a rákos sejteket. A Marylandi Egyetem kutatóorvosai szerint csökkenti a rákos sejtek vérellátását, ezáltal megállítva a növekedésüket. Ez a tulajdonsága segíti a sejtek antioxidációját, így egyben védi is azokat a rák továbbterjedésétől.   

A kurkuma hatását több halálos kimenetű betegségnél is tesztelték, a legtöbb esetben pozitív végeredménnyel. Szintén amerikai kutatók mutatták ki, hogy segít az AIDS, a gyermekkori leukémia, valamint az Alzheimer-kór leküzdésében. A bőrgyógyászok véleménye szerint az ekcéma és a pattanásos bőr kezelésében is hatásos.

A boltokban megvásárolható fűszerként, pirulaként és teaként is egyaránt, ennek köszönhetően már az étkezésnél elkezdhetjük egészségünk védelmét – a természet erejének segítségével.

A kép forrása: livestrong.com

Címkék:    

Hozzászólások