Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

„Idegenvezetés” a Bükk hegységben

A Bükk hegység az Északi-középhegységben fekvő, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú karszthegysége, melyet a környéken gyakran előforduló fafajtáról, a bükkről neveztek el. A hegység legmagasabb pontja a 959 méteres Istállós-kő, ezt követi a Bálvány (956 méter), valamint a Tar-kő (949 méter).

 

Bükk-fennsík

A Bükk hegység leglátványosabb része a meredek sziklakibukkanásokkal és hatalmas völgyekkel teli Bükk-fennsík, melynek domináns kőzetei a dolomit és a mészkő. A Garadna-patak két részre osztja a területet, a Nagy-fennsíkra és a Kis-fennsíkra. Szélen találhatóak a Bükk legszebb kilátói: Istállós-kő, Bél-kő, Őr-kő, Hegyes-kő, Pes-kő, Tar-kő, Három-kő, Látókövek.

 

Bükk, a túrázók egyik kedvenc célpontja

A hegység nagy részét védett nemzeti parkká nyilvánították – a vidék bővelkedik látnivalókban (élővilág és tájképek szempontjából is), valamint számos jelzett turistaútvonallal, melyeket követvén gyalogosan is elérhetőek a legszebb települések és kilátók.

 

Szalajka-völgy

Az egyik – méltán – leglátogatottabb magyarországi kirándulóparadicsom Szilvásvárad területén található. A völgy jellegzetessége a pisztrángtenyésztés: érdemes megkóstolni a halból készült specialitásokat e tájon járva, mint például a füstölt vagy sült pisztrángot. A Szalajka-völgyben erdei vasút is közlekedik, ezzel vagy túrával is megközelíthetjük a mészkő gátjairól ismert Szalajka-patakot, s azon belül a Fátyol-vízesést is.

 

Bél-kő

A Bükk-fennsíkon elhelyezkedő sziklasor egyik legkedveltebb része. A különleges fehér sziklák mintegy 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. A hegy peremén ritka, védett növényeket találunk: szirti pereszlényt (az egész országban csak itt fordul elő) és korai szegfűt.

 

Bélapátfalva

Egertől északra haladva, s a meseszép Szarvaskőt érintve, Bélapátfalván lyukadunk ki. A község legfőbb nevezetessége a Bélháromkúti Apátság, amely országunk egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma. A faluban sétálva csodaszép látvány tárul elénk, itt terül el ugyanis a Lak-völgyi tó. A környék kiválóan alkalmas a bográcsozásra, napozásra és horgászásra is.

 

Dédesi-várrom

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Dédestapolcsány közelében találjuk a dédesi várat, mely a XIII. században épült, a tatárjárást követő időszakban, IV. Béla uralkodásának idején. A vár megközelíthető az Eger-Putnok vasútvonalon, a Nagyvisnyó-Dédes megállóhelyen kell leszállnunk.

 

Lillafüred

A település közigazgatásilag Miskolchoz tartozik, turisztikailag pedig Észak-Magyarország fontos látnivalói között tartjuk számon, egyebek mellett a lillafüredi vízesésnek, valamint a gyönyörű Palotaszállónak köszönhetően. Ez utóbbi aljából, az Anna-barlangtól indul a lillafüredi tanösvény. A közelben fekszik a Hámori-szikla, mely leginkább a sziklamászók által kedvelt, természetes fala jóvoltából. Télen pedig jégmászó versenyeket rendeznek a településen.

 

Túracipőt fel tehát, s irány a Bükk!

 

A képek forrása: bukk.utazni.info ; tura.network.hu ; elmenyekvolgye.hu

 

Címkék:        

Hozzászólások