Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

Miről árulkodnak szokásaink? I. rész

A szokás egy olyan állapot, viselkedés vagy megjelenés, melyhez ragaszkodunk. Nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen idegesítő szokása. A körömrágástól kezdve a szipogáson át a halogatásig számos olyan szokás van, mely napjaink részévé vált. Negatív, berögzült szokásaink arra mutatnak rá, hogy felborult az egyensúly, és életünk valamely aspektusa már nem működik olyan jól, mint ahogy kellene. Ugyanakkor ha felismerjük ezeket, és megértjük, hogy mit miért csinálunk, akkor segítségünkre lehetnek az egyensúly visszaállításában. 

A sietős mindennapok, a folytonos teljesítési kényszer és a mélyen elfojtott indulatok, ki nem mondott szavak frusztrációhoz és stresszhez vezetnek, melyek a negatív, ismétlődő szokások kialakulásának legfőbb okai. A stresszt szokásainkon keresztül is levezethetjük, sokszor ezt tesszük teljesen öntudatlanul. Most nézzük a leggyakoribb negatív szokásokat!

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint a dohányzással? Bár ez inkább függőség, mint szokás, azért ebbe a kategóriába is belefér. A dohányzás a vágyakozás szokása. Az ideális élet utáni vágy nyilvánul meg a cigarettázásban, ugyanis eközben nem kell foglalkozni életünk jelenlegi állásával. Megnyugtat, ellazít, kikapcsol, és az éhségérzetet is csökkenti. Ugyanakkor önértékelésünkre is kihat, hiszen a leszokásra tett, kudarcba fulladt kísérletek megtépázhatják önbizalmunkat. Bár a leszokás nem egyszerű, azért nem is lehetetlen, érdemes mérlegelni, mennyit ér az egészségünk.

A soron következő negatív szokás a horkolás, mely a felnőttek mintegy 40%-át érinti, és ezen belül is inkább a férfiakat. Hátterében az áll, hogy nem vagyunk képesek az új élettapasztalatok és a változások elfogadására. Bár tudatosan azt gondoljuk, készen állunk a változtatásra, tudattalan állapotunkban (alvás közben) előkerülnek félelmeink, amelyek horkolás formájában kerülnek a felszínre. Enyhítésére, megszüntetésére számos terméket piacra dobtak már, a tapaszoktól kezdve a vibráló csuklószorítókig, azonban ha valóban szeretnénk megszabadulni a horkolástól, egyetlen dolgunk, hogy magunkba nézzünk, és rájöjjünk, miért félünk a változtatástól.

Cikkünk folytatásában kiderül, miért rágjuk a körmünket, mi rejlik a kritizálás mögött, és hogy mi a háttere annak, ha valaki az egyik főbűn, a torkosság csapdájába esik…

 

A kép forrása: www.fwweekly.com

 

 

 

 

 

Címkék:          

Hozzászólások