Lexi & Magazine

Életmód / Életstílus

A bogyótea titka – Bubu Bubble Tea

Egy komor és hideg decemberi délutánon érkezem a Petőfi Sándor utcába. A környéken felújítás folyik, munkagépek dolgoznak, de kordonokon átevickélve, kissé kacskaringós úton végül mégis megérkezem a szépen kivilágított üzletbe, ahol kényelmes puffok, fehér keretes képek és ázsiai popzene vár. Délután 2 óra, az üzletben éppen ebédjét fogyasztja egy jól öltözött külföldi úr: helyben készült, friss sushi és természetesen buborékos tea az aznapi menü. 

Kellemes hangulat, változatos vendégkör

A lelkes eladólány készségesen mesél munkájáról, amelyet tulajdonképpen egy véletlennek köszönhet: „A szemben lévő salátabárban dolgoztam, aztán valahogy mégiscsak itt kötöttem ki” – mondja. Ő az egyetlen alkalmazottja a 2012 áprilisában nyílt boltnak; augusztus óta van itt. Felváltva dolgozik főnökeivel, hiszen a hét minden napján nyitva tartanak, hétköznaponként 10-21-ig, hétvégén pedig 11-21-ig. Néhány perc múlva megérkezik a Bubu Bubble Tea társtulajdonosa, vagyis beszélgetőpartnerem, Dao Thi Hoa Phoung. Elnézést kér, és szinte azonnal beugrik a pultba, hiszen lassan megtelik az egész üzlet.

Fiatal lányok érkeznek iskola utáni beszélgetésre és teázásra, pontgyűjtő kártyájuk is van: törzsvendégek. Egyiküknek az almás, másikuknak a szőlős tea a favoritja, sok-sok bogyóval vagy buborékkal, kinek mire hasonlít jobban. Újabb vendégek jönnek, egy középkorú házaspár ismerkedik a választékkal. „Főleg fiatalok járnak hozzánk, 14-30 évesig, de sok a vietnámi, külföldi is. Sőt, múltkor jött egy nagymama, hogy az unokája ajánlotta neki a helyet. Sokat utaztunk a férjemmel, és csodálkozva tapasztaltuk, hogy a Németországban és Lengyelországban népszerű ital Budapestről ilyenformán hiányzik. Ő már egyébként is nagyon unta az informatikus munkáját, úgyhogy úgy döntöttünk, belevágunk egy saját vállalkozásba. Jelenleg közel negyvenféle teánk van, de 3 havonta jönnek új ízek.” – meséli a lány.

 

De mik azok a bogyók benne? 

A bubble tea alapja többféle lehet: választhatunk fekete teát, jázminos zöld teát, tejet vagy joghurtot (igazi ázsiai joghurt, hígabb és édesebb az általunk megszokottnál) is. Sőt, van többek között kókuszos és kávés változat is. Szinte mindent kérhetünk smoothie-ként, valamint azt is mi döntjük el, hogy hidegen, melegen vagy szobahőmérsékletűen szeretnénk elfogyasztani az italt. Ha az alap megvan, jön a bonyolultabb feladat – válasszunk az ízek közül. A klasszikusok mellett (eper, alma, sárgadinnye stb.) jó néhány különlegességet is megkóstolhatunk: passiógyümölcs, licsi ízesítésben is kérhetjük teánkat. A nehezén túl vagyunk, már csak a színesen csillogó, jópofa bogyók és zselék között győzzünk dönteni. Ezek mindegyike gyümölcslével töltött: eper, joghurt, mangó, licsi, vegyes gyümölcs… Itt sincs panaszunk a kínálatra. De hadd jöjjön még egy csavar: kérhetünk fekete bogyót is, amely tápióka névre hallgat, és abban különbözik a többi, könnyen szétpukkasztható finomság közül, hogy keményebb, és ebből csak egyféle van. Ha mindezzel megvagyunk, elégedetten hátradőlhetünk (persze csak ha ülünk), és megvárhatjuk, ameddig teánk elkészül. Utolsó előtti előtti lépésként ráforrasztják az átlátszó, színes figurás fóliát, mely biztosítja, hogy egy csepp se menjen kárba az értékes nedűből, majd fogunk egy hegyes végű szívószálat, átdöfjük a fóliát, és most már tényleg nincs más dolgunk, csak halkan szürcsölgetni – meg nevetve kergetni a bogyókat, ugye.

 

Kezdeti nehézségek

 „Annak idején egy hónap alatt újítottuk fel ezt a helyiséget, amely előtte pékségként üzemelt. A férjem tervezte az első szögtől az utolsó széktámláig. Műszaki egyetemre jár, úgyhogy nagy hasznát vettük a tudásának. Már az elején is nagyon figyeltünk az autentikusságra, főbb alapanyagaink Tajvanon keresztül érkeznek hozzánk. A recepten nem változtattunk, hiszen az igazi buborékos teával akartuk megismertetni a magyarokat. Az viszont nehézséget okozott, hogy olyan ízeket válasszunk ki, amelyek majd népszerűek lesznek, hiszen hiába tudom én, hogy még számtalan új íz van, amely isteni finom, ha furcsának találják, és nem is hallottak róla, kevésbé fogják kipróbálni. De úgy látjuk, jól választottunk” – mutat körbe mosolyogva a közben valóban teltházas helyiségben. Egy magas, sapkás férfi a múltkori teát dicséri, egy külföldi pár lánytagja már nagy magabiztossággal rendel, bár barátját eleinte még noszogatni kell, végül ő is kötélnek áll.

 

Jövőbeni tervek

Adja magát a kérdés: ha ilyen sikeres a hely, terveznek-e bővítést. „3 hónapja már nézelődünk a Teréz körúton, de vagy nem volt megfelelő a hely, vagy egyéb dolgok miatt nem jött össze az adásvétel. De nem adjuk fel, keresünk tovább. Emellett pedig még Budán is szeretnénk nyitni egy újabb üzletet, a város külső részén.” – árulja el Dao Thi Hoa Phoung.

 

Fotók: Rózsa Zita

 

Címkék:  

Hozzászólások