Lexi & Magazine

Szórakozás / Film

A '20-as évek esete a hiphoppal – A nagy Gatsby

A direktor szerint ez a mű időtálló, és történetét bármelyik korszakba bele lehet illeszteni. Az író már akkor megjósolta az 1929-es világgazdasági válságot, manapság pedig a téma ismét aktuálissá vált, hiszen az emberiség a közelmúltban újra átesett egy hasonlón.

A történet Nick Carraway (Tobey Maguire) elbeszéléséből bontakozik ki, aki a címszereplő titokzatos milliomos, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) szomszédja. Miután Carraway beköltözik a West Eggre és megismerkedik Gatsby-vel, teljesen elbűvöli annak fényűző partikkal, csillogással és luxussal teli élete. Később kiderül, hogy a pletykák közül, melyek Gatsby-ről keringenek, szinte semmi sem igaz, vagyis csak részletekben. Jay Gatsby egy nincstelen családba született, és mikor beállt katonának, beleszeretett egy előkelő família gyermekébe, Daisy-be (Carey Mulligan). A háború elszakította őket egymástól, és míg a fiú a tengerentúlon harcolt, a lány hozzáment egy gazdag, faragatlan, kicsapongó életet élő férfihoz, Tom Buchananhez (Joel Edgerton). Hazatérése után Gatsby eltökéli, hogy Daisy-t csak úgy szerezheti vissza, ha óriási vagyonra tesz szert, amivel újra megszerezheti a hőn áhított nőt, és méltó társává válhat. Fanatizmusa határtalanná válik, és nem válogat a pénzszerző eszközökben. Szerinte a múltat újra lehet élni, ha elegendő vagyonod, képzelő- és akarterőd van hozzá.

A mű pedig rátalált a tökéletes rendezőre, vagy éppen fordítva. Baz Luhrmanntól azt képi világot kapjuk, mint amit tőle már jól megszokhattunk. Lenyűgözően mutatja be a kor dúsgazdag elitjének féktelen partijait és a túláradó pompát, mely körülveszi őket. Némi túlzást is észre lehet venni, ahogyan a gazdagok fényűzését és a szegények mocskos, nyomorúságos világát elkülöníti egymástól. Színészeinek játékában is felfedezhető az a „túljátszás”, ami filmjeit jellemezni szokta (Moulin Rouge, Kötelező táncok). Leonardo DiCaprio tőle megszokott módon lubickol szerepében, Carey Mulligan rendkívül bűbájos, Tobey Maguire pedig hozza az esetlen, „nem tehetek róla, de pont mindig a dolgok kellős közepébe csöppenek” figurát.

Ami a filmzeneválasztást illeti: kissé szokatlan, hogy egy húszas években játszódó mozi betétdalainak szerzőjeként az ismert rapper-producer-zeneszerzőt, Jay-Z-t kérték fel az alkotók. Viszont nekem tetszett! Először kissé furcsa az embernek összeegyeztetni a látványt a dzsesszbe oltott hiphoppal, de hamar hozzá lehet szokni, és a végeredmény rendkívül hatásos lett! Egyetlen negatívumként a játékidőt lehetne kiemelni, mivel a maga közel kettő és fél órájával kimondottan hosszúra sikerült. Így az amúgy sem túl terjengős regény cselekményét elhúzva bizony néha azon kaphatja magát a néző, hogy unatkozik.

Ezzel együtt Baz Luhrmann A nagy Gatsby-je a legjobb adaptáció, mely eddig született. A görög tragédiába oltott szerelmi történeten keresztül hiteles korrajzot kapunk a túlhabzó dzsesszkorszakról és az amerikai álomról. A rendező rajongóinak pedig egyenesen kötelező darab.

 

Fotók: InterCom, www.thesaint-online.com, www.aceshowbiz.com

Címkék:          

Hozzászólások