Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Így fotózd a gyerekedet!

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne fényképezz gyereket felülről. Általában így látjuk őket: mi állunk, ők lent játszanak a szőnyegen, vagy futkosnak a lábunk alatt. Ha innen, felnőtt magasságból fotózol, semmi újat nem fogsz látni a képeken, csupa átlagos felvételeid lesznek. Ha igazán jó képekre vágysz, fotózd a gyerekedet az ő szemszögéből. Hajolj, térdelj, guggolj, vagy hasalj le, attól függően, mit csinál épp a kicsi, hol találod meg a szemmagasságát. Hogy könnyebb dolgod legyen, elhelyezheted őt az ágyra, a kanapéra vagy egy székre is, már ameddig ott is marad, ugye.

Mivel gyerekfotózásról beszélünk, felejtsd el a merev, beállított képeket. A gyerekek lételeme a spontaneitás, Te is légy hát rugalmas, és engedd, hogy ő komponálja meg helyetted a képet. Neked annyi a dolgod, hogy mindig tartsd készenlétben a fényképezőgépet, hogy ne maradj le az önfeledt játszás, fürdés vagy akár evés közben elkapott mókás pillanatokról.

A legjobb, ha a fényképezőgéppel sem kell bíbelődni, gyerekfotózásra az automata gépek a legjobbak, amelyek a fókuszt és az expozíciót önállóan állítják. Így Te minden erővel a pillanatra tudsz figyelni, és a megfelelő képkivágásra. Kérd meg, hogy mutassa meg a kamerának kedvenc játékát, legfrissebb rajzát vagy imádott háziállatát, biztos nem mond majd nemet.

   

Hatásosabbak a képek, ha a gép keresőjébe nézve gondolatban harmadolod a teret. Ha cselekményt rögzítesz, valamelyik harmadoló vonalon helyezd el a kicsit, míg a kép többi részében a környezet legyen látható, amelyben a gyerkőc ténykedik. Ha mozgásban van, ügyelj arra, hogy a kép közepe felé haladjon, s ne pedig kifelé a képből. Ha közeli arcképet készítesz, a szemei essenek a harmadoló vonalra.

A zavaró háttérelemek sokat tudnak rontani egy kép minőségén. Biztos neked is van pár olyan képed, amin ugyan a gyerek tündéri, de bár ne lenne a háttérben a nagy kupac mosatlan. Rakj rendet, tedd el szem elől az oda nem illő dolgokat. Persze egy gyerekszoba attól gyerekszoba, hogy játékok vannak szanaszéjjel, de ez esetben is a kevesebb több elve érvényesül. Utcán, szabadban készített képeknél is tudatosan válaszd meg a hátteret.

 

Ha a szobában fotózol, akkor is törekedj a természetes fényre, és csak a legvégső esetben használj vakut. A vaku még a legédesebb babapofit is előnytelenné teszi, az arc fényes lesz, a szem élettelen, fókuszba kerülnek az amúgy jelentéktelen bőrhibák, a gyerek mögött pedig kemény árnyékok jelennek meg a falon. A legjobb világítás az ablakból, oldalirányból beszűrődő napfény. A színes függönyöket, sötétítőket iktasd ki, a redőnyöket húzd fel teljesen. A sima fehér csipkefüggöny viszont lágyítja a fényt, és előnyössé teszi a képeket. Szerencsésebb persze, ha odakint a szabadban fotózol, ahol biztos, hogy rendelkezésre áll elegendő fény. A gyerekek is sokkal felszabadultabbak, ha kedvükre szaladgálhatnak, játszhatnak a kertben, a játszótéren vagy épp a vízparton. Ezekben a pillanatokban jobb kicsit távol maradni, hogy ne zavard meg a fesztelenséget. Ahelyett, hogy közelebb mennél, használj zoomot. Akár a szobában, akár odakint készülnek a képek, egyik esetben se tűzzön a nap közvetlenül a gyerek arcára, ha nem akarsz hunyorgást vagy arcra vetült orrárnyékot viszontlátni a képeken.

Ha a gyerek bohóckodik a kamerának, készíts jó pár sorozatképet róla. Válaszd ki a három legjobb képet, azokat, amelyek a legtöbbet mondják el a kicsi személyiségéről. Ezeket hívd elő, és rendezd olyan képkeretbe, amelybe egyszerre több fénykép is betehető. Hidd el, nagyon látványos dísze lesz a lakásodnak a kis történetet elmesélő sorozat.

De mi van akkor, ha csemetéd nem szereti a fényképezést, látványosan feszeng, esetleg még el is bújik a gép elől? Vagy inkább az a gond, hogy rögtön megtámad, kicsavarja a kezedből, hogy azzal játsszon? Helyezd el a gépet egy székre, komódra, vagy egy könyvkupacra, attól függ, milyen magasságban van a gyerek. Állítsd be a gépet, kapcsold be az időzítőt, és menj oda hozzá. Ülj le mellé, játsszatok együtt, és így készítsd el a képet.

Ha kilépsz a gép mögül, hogy minden figyelmedet neki szenteld, kiválthatod azokat az érzelmeket és reakciókat, amiket meg szeretnél örökíteni a képen. A figyelemelterelés egy hatásos módja az is, ha fotózás előtt a kezébe adsz egy addig még nem látott tárgyat, játékot. Míg azzal bíbelődik, kedvedre kattintgathatsz.

Vond be őt is a fényképezés folyamatába, engedd meg, hogy belenézzen a keresőbe, vagy ellenőrizze, hogyan sikerültek a fotók. Dicsérd meg, ha ügyesen állt modellt, hogy legközelebb annál több kedve legyen hozzá. Ha viszont értésedre adja, hogy nem szeretne fényképezkedni, ne erőltesd, inkább halaszd későbbre.

A képek forrása: prasadkulkarni.wordpress.com, healthychildcare.org, telegraph.co.uk, oregonchildsupport.gov, duplo.lego.com, dailymail.co.uk, Nagyné Poczai Melinda

Címkék:  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások