Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 8. rész

Kukori és Kotkoda

A sikeres magyar rajzfilm első részeit 1971-ben sugározta a Magyar Televízió. A forgatókönyvet Bálint Ágnes írta. Kukori és Kotkoda meséiből 2 évad készült, a legtöbb magyar rajzfilmsorozathoz hasonlóan 13 epizódból áll. Kukori, a lusta kakas minden epizódban felbosszantja feleségét, Kotkodát, hiszen a lomha férj rendszerint kihúzza magát a házimunka alól. A munkakerülő kakas és a rendszerető tyúk karakterpárosa szórakoztató meserészekkel csalogatja képernyő elé a gyerkőcöket. A rajzfilmsorozat gyártásáért a Pannónia Filmstúdió felelt. A mese jelenleg is szerepel a Magyar Televízió műsorkínálatában: ha találkozni szeretnénk a baromfiudvar mókásan megrajzolt figuráival, legközelebb szerdán, csütörtökön vagy pénteken kapcsoljunk az M2 csatornájára, délelőtt 9 óra 40 perckor.   

 

Süsü, a sárkány

A híres egyfejű sárkányról szóló bábfilmsorozat 9 epizódja 1976 és 1984 között került először televízió műsorára. A bájos bábjátékok, a szerethető karakterek és a – Bergendy Istvánnak köszönhető – gyorsan híressé vált zene remek párosítása egyértelmű sikert hozott: a mese rengeteg felnőtt és gyerek kedvencévé vált. Süsüt, miután 3 fejű apja kitagadja, az emberek fogadják be, így lesz jó barátja többek közt Kóbor királyfi is. Sárkányunk rendszerint közreműködik a vár megvédésében, hiszen Torzonborz király cselszövései gyakran fenyegetik a közösség nyugalmát. A sorozatot szombatonként ismét elcsíphetjük a tévéképernyőn, legközelebb november 16-án 17 óra 10 perkor látható az M2 műsorán.

 

Pingu

A brit–svájci animációs mesesorozat első részeit 1986-ban gyártották, néhány éven belül már Magyarországon is sikert aratott a kisgyerekek körében. A rajzfilm megálmodója Otmar Gutmann volt, kedves és játékos pingvinjei BAFTA-díjat is nyertek. A pingvincsaládról szóló mesék főszereplője a kis Pingu, aki minden epizód csattanójáért felelős. Az antarktiszi állatfigurák az animációs sorozatban nem beszélnek emberi nyelvet, azonban testbeszédüknek, gesztusaiknak és mimikájuknak köszönhetően a kicsik számára is érthető a mese minden mondanivalója, üzenete. A sorozatból 6 teljes évad készült, a gyártók még 2006-ban is jelentkeztek friss epizódokkal.  

 

A képek forrása: www.port.hu, www.wikipedia.org, www.gamekaadda.blogspot.com

Címkék:                  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások