Lexi & Magazine

Gyermek / Kamaszodó

Segítség, kamaszodik a gyermekem! – 2. rész

Kamaszok titkos világa

A szülők egy része meg sem próbálja áttörni azt a falat, amelyet a kamaszkor viszontagságai emeltek közéjük, pedig olyankor van a legnagyobb szükség arra,
hogy beszélgetéseket kezdeményezzenek gyermekükkel. Még akkor is érdemes próbálkozni, ha látszólag bosszantja csemetédet a közeledésed!

anyalánya

Fontos alapszabály, hogy annyit várhatsz gyermekedtől, amennyire te is képes vagy: ha tiszteletet vársz, add meg te is neki azt, ha cselekvőképes felnőttként kell viselkednie, adj önállóságot és elegendő játékteret! Ha úgy érzed, elakadt, segítségre szorul, biztosíts számára elegendő útmutatást! Hallgass megérzéseidre, és gyermeked igényeire figyelve meg kell találnod az egyensúlyt a „húzd meg, ereszd meg” játékban. Akár évekbe is telhet, míg sikerül tisztázni, mi a különbség a magánélet tiszteletben tartása és a titkolózás, vagy a nyílt beszéd és a kíváncsiskodás között.

Te is hozzászoktál, hogy kiskorában gyermeked élete nyitott könyv volt előtted? Természetes, hogy kellemetlenül érint, amikor kiskamaszod kizár a fürdőszobából, a szobáját szupertitkos bunkerként használja, nem osztja már meg a gondolatait, és nem magyarázza meg a tetteit. Ilyenkor elkezdesz aggódni: mi lehet a baj? Mit rontottál el? Úgy érzed, elvesztetted a kulcsot egykor mosolygós gyermekedhez, képtelenek vagytok beszélgetni anélkül, hogy ne torkollna veszekedésbe, egymás kritizálásába. Hidd el, csak akkor van gond, ha feladod, félsz a visszautasítástól és attól az érzéstől, hogy kicsúszott a gyeplő a kezedből, és gyermeked irányíthatatlanná vált. Őrizd meg kíváncsiságod, érdeklődésed a tettei, gondolatai iránt, és oszd meg vele az érzéseid, hogy mennyire szeretnél vele beszélgetni! Ha tudod, mivel szereti elütni szabadidejét, azon keresztül közelítsd meg!

naplóírásJó módszer a kínos kérdések „megbeszélésére” az írásbeliség. Nagyon sok tinédzser ír naplót. Óriási megkönnyebbülést okoz a kamasznak, hogy részletesen leírhatja vágyait, reményeit, gondolatait, félelmeit. Talán már te is tapasztaltál ilyet: gyermeked napközben az iskolában találkozott a barátaival, délután telefonon beszéltek egymással, este levelet írt ugyanannak a barátnak. Ebből is látszik, hogy ha megértő fülekre talál a kamasz, a közlési vágya határtalan és kielégíthetetlen.

Érdemes figyelned a  „véletlenül” elöl hagyott levélre, nyitva felejtett könyvre, elejtett megjegyzésre. Ha észrevetted ezeket a jelzéseket, érdemes azonnal reagálni rájuk, mivel nem biztos, hogy a kamasz még egyszer összeszedi a bátorságát, ha egyszer úgy érzi, hogy visszautasították.

Folytatjuk!

 

Felhasznált irodalom: Vekerdy Tamás, Érezelmi biztonság című könyve

 

A képek forrása: drugfreehomes.orgedbernstein.comgowcommunity.org.uk

Címkék:  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások