Lexi & Magazine

Gyermek / Szakértő

Játszva láss!

Habár a gyerkőc a nap nagy részét ezentúl szemüvegben tölti, a szemtorna végzésekor feltétlenül tegyétek félre azt. Persze sokkal kényelmesebb, hogy a szemüvegben minden élesen látszik, de ha a szem egyfolytában az őt támogató eszközre hagyatkozik, úgy a trenírozás hiányában csak tovább gyengül a látás. Az iskolapadban általában nélkülözhetetlen a szemüveg, de otthon mindenképpen legyen egy-két óra, amikor nem viseli azt a csemete.

Kezeket a szemekre!

Tegyétek mindkét tenyereteket a lehunyt szemetekre fordított V alakban úgy, hogy az ujjak egymás tetején találkozzanak a homlokotokon. A tenyér alsó része az arccsonton legyen, a szemgolyót ne érintsétek. A kényelem kedvéért végezzétek a gyakorlatot ülve, hogy a könyökötök az asztal lapján támaszkodjon. Ebben a nyugodt állapotban töltsetek legalább 10 percet, mert a szem számára nagyon pihentető a teljes sötétség. Hogy ne váljon unalmassá, mondj el egy történetet, vagy kérd meg a kicsit, hogy mesélje el a napját. Lehet ez a pár perc a fantáziálásé is, buzdítsd arra, hogy minél színesebben, érdekesebben képzeljen maga elé valamilyen szituációt, és kérd meg, hogy alaposan mesélje el, mint lát a lelki szemei előtt. A lényeg, hogy építsétek be ezt az időtöltést a napi rutinba! A gyakorlat után felváltva fókuszáljatok távoli és közeli dolgokra pár percen át, ez remekül megtornáztatja a szemet!

Jobbra-balra hintázás

Az előbbi pihenés után ez a gyakorlat állva, terpeszben végzendő. Forgassátok a törzset jobbra-balra úgy, hogy a fejetek automatikusan lendüljön a testtel. Amikor jobbra fordultok, a bal sarok kissé megemelkedik, ugyanígy amikor irányt váltotok, a jobb sarok emelkedik el a földtől. A lényeg, hogy a szem nem fókuszál semmire, csak lazán siklik végig a bútorokon. Ez egyszerű, hiszen a gyors mozgásnak köszönhetően a tárgyak úgyis csak elsuhannak előttetek. Az ütemes ingamozgás relaxálja a testet, és lassanként szabályozza a módosult passzív szemmozgást. Kisgyereknél alkalmazhatsz egy játékos trükköt is: mondd meg neki, hogy tegye oldalra a kezét, és képzelje magát szélmalomnak. Az is jó megoldás, ha oldalt ülteted a hintába, vagy ha forgószékben mozgatod. Lényeg, hogy meglegyen a lengő hatás. Pici gyereket ölbe is vehetsz, és ringathatod a hóna alá karolva, persze szemüveg nélkül. Látni fogjátok, ahogy a tárgyak veletek ellentétes irányba mozognak. Egy idő után csukjátok be a szemeteket, de továbbra is képzeljétek magatok elé a bútorok mozgását. A gyerekek szeretik használni a fantáziájukat, és ez ennél a gyakorlatnál nagy előny.

Hasznos tanácsok az otthoni szemtornához:

  • Csukott szemmel forduljatok a nap irányába, lassan forgatva a fejeteket, hogy minden oldalról érjék a napsugarak a szemeteket. Ez a művelet javítja a szem vérellátását és ellazítja az izmokat, idegeket.
  • Mossatok naponta többször arcot hideg vízzel, mert ez jót tesz a szem körüli szöveteknek.
  • A gyakori pislogás segít elkerülni a szem túlfeszítettségét.
  • Csak akkor remélj gyors javulást, ha van lehetőségetek napi egy-két órát eltölteni a látásnevelés folyamatával szemüveg nélkül.
  • A tréning ideje alatt jobb, ha elfelejted, hogy szemüveg nélkül homályosan látsz. Próbálj meg ebben az időben a képzeleteddel látni. A gyerkőcnek ez biztosan nem jelent problémát, számodra se legyen az!
  • Csak akkor viseljétek a szemüveget, ha feltétlenül szükséges. Kérd meg a tanárnőt, hogy ültesse az első padba a gyereket, és beszéld meg vele, hogy csak akkor tegye fel a szemüveget, ha táblai munka folyik. Persze van, hogy a komfortérzet jelentősen csökken szemüveg nélkül, így az első időkben nehéz lesz megválni tőle. A szemtorna alkalmazásával viszont egyre többet tudjátok majd nélkülözni.
  • A gyerekeknél szemtengelyferdülés esetén, a szemüveg tartósabb levételéhez hivatásos szemtréner felügyelete szükséges. Képesített látástrénerek névsorát elérhetőségekkel itt találod:

http://etiszemtrening.5mp.eu/web.php?a=etiszemtrening&o=Y9Yb2_h48i

Könyvajánló:

Harry Benjamin: Tökéletes látás szemüveg nélkül

Különféle látáshibában és szembetegségben szenvedő betegek nyerték vissza bizonyítottan tökéletes látásukat a könyvben ismertetett komplex természetgyógyászati módszerek alkalmazásával. A javasolt kezelés nemcsak a látást, hanem egyúttal szervezetünk általános egészségi állapotát is javítja.

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/79205506@N08/7464996638/sizes/m/in/photostream/

Címkék:              


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások