Lexi & Magazine

Gyermek / Szakértő

Jól látod, kicsim?

Ha az óvodában nem vizsgálja orvos a kicsik látását félévente, akkor Te magad vidd el a gyereked szemészhez. A kancsalság és a tompalátás ugyanis csak hatéves kor alatt gyógyítható sikeresen. Érdemes az iskolakezdés előtt is felmérni a leendő elsős látását, ne a padban ülve derüljön ki, hogy nem látja jól a táblát.

Rövidlátás

A szem leggyakoribb elváltozása a rövidlátás. Ilyenkor a közeli tárgyakat jól, a távoliakat homályosan látjuk. Enyhe szemromlásnál nehezen észrevehető a baj, a gyerek kényelemesen mozog a megszokott környezetében, gond nélkül játszik a játékaival. Egyrészt mert azok a szeméhez közel vannak, másrészt az agy kiválóan helyettesíti a látás hiányosságát. Ha messziről szólítod a játszótéren, megismer a mozgásodról, hangodról, ahogy a levegőt nagy hanggal átszelő repülőt is boldogan mutatja a feje felett az égen. Figyelj oda, ha mindig közelről nézi a tévét, különösen akkor, ha annak ellenére teszi ezt, hogy már többször figyelmeztetted, üljön távolabb. Gondot jelezhet az is, ha rajzolás közben mindig túl közel hajol a papírhoz. Nagyobb fokú rövidlátásnál a gyerek szóvá is teszi, ha valamit nem lát jól, vagy hunyorog, ha távoli dolgot mutatsz neki.

Távollátás

A rövidlátókkal ellentétesen, a távollátók a közeli dolgokat nem látják jól. A távollátás felismerése nagyban függ annak mértékétől, ugyanis a szem – főleg fiatalabb korban – ezt a hibát képes korrigálni. Nagymértékű távollátás esetén a gyerek nem szereti közelről nézni a játékokat, nem érdeklik az apró dolgok, sőt, gyakran már távolra sem lát jól. Sokszor az első osztályban válik nyilvánvalóvá ez a probléma: a gyerek délelőtt még olvas és ír, de délutánra úgy elfárad a szeme, hogy a házi feladatot már nem látja. A kisebb fokú távollátás általában rendszeres délutáni fejfájásokat okoz főleg iskolaidőben, noha a gyerek közelre és távolra is jól lát. Ha azt tapasztalod, hogy nem szeret olvasni, ne hagyd annyiban! Lehet, hogy az enyhe távollátás okozza, ha hamar elfárad a szeme.

Otthoni látásellenőrzés

Ha problémára gyanakszol, Te magad is megvizsgálhatod a gyerek látását. Takard le az egyik szemét, és vegyél elő egy képeskönyvet. Mutass rá egy kisméretű ábrára, és kérd meg, hogy mondja el, mit lát a képen. Jó jel, ha egy méter távolról is magabiztosan válaszol. A másik szemmel is ismételjétek meg a próbát. Ha a családban van rövidlátó, akkor rendszeresen ellenőrizd a gyerek látását, mert genetikailag hajlamosabb lehet rá. Kisfokú rövidlátást a túl sok tévénézés és számítógépezés is okozhat, ezért ne hagyd, hogy órákig a képernyő előtt üljön a gyerkőc. A kismértékű túllátás nehezen ismerhető fel a szem alkalmazkodása miatt, de ez a probléma leggyakrabban öröklött tulajdonság. Ha erre van esély, különösen fontos a korai szemészeti szűrővizsgálat.

Mire figyelj, hogy ne romoljon a gyerek látása: 

  • Napi 4 óránál többet ne töltsön képernyő előtt.
  • Ha számítógépezik, tartson óránként 10 perc szünetet.
  • A számítógép monitortól 40-60 cm-re üljön.
  • Legalább 3-4 méterről nézze a tévét.
  • Csak elegendő fény mellett olvasson.

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/wecometolearn/8099992225/sizes/m/in/photostream/

Címkék:          


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások