Lexi & Magazine

Gyermek / Szakértő

Kedvenceink, a háziállatok

 

Jól vagyok, mert van háziállatom

Számos vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, milyen hatással vannak a háziállatok gazdáik életére. Bebizonyosodott, hogy aki állatot tart, ritkábban betegszik meg hétköznapi betegségekben, illetve gyorsabban gyógyul fel ezekből. Emellett az állatok kedvező hatással vannak a lelkiállapotra is. Az állatok simogatása közben egyenletessé válik a szívverés, megnyugszanak az idegek és endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel.

A háziállat jelenléte megnyugtat, így szabályozódik a vérnyomás, ezáltal csökkenhet a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélye. Az állatok képesek az emberi kapcsolatok hiánya miatti szorongást enyhíteni, a problémákról a figyelmet elterelni, gazdájukat feltétel nélküli szeretetükkel megajándékozni.

Állatok receptre

Már Magyarországon is elterjedt az állatok segítségével való gyógyítás. Az állatterápia módszerét B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki a 60-as években. A pszichológus egy viselkedészavaros kisfiúval foglalkozott, akit több hónap után sem tudott szóra bírni. Egy alkalommal kutyája is jelen volt a foglalkozáson és nagy meglepetésre az addig szótlan kisfiú elkezdett a kutyához beszélni. Ettől kezdve vette igénybe állatok segítségét.

Az állatok szerepe itt elsősorban egy jól működő kommunikációs csatorna kialakítása a terápiás szakember és a páciens között. A páciens a kutyával, macskával, lóval gyorsan és könnyebben felveszi a kapcsolatot, simogatni kezdi, beszél hozzá. A terapeutától pedig kérdezhet az állattal kapcsolatban, így biztosan megtörik a jég, és a terápiára is nyitottabb lesz.

Gyermekkorban az állatterápia számos probléma kezelésére, gyógyítására alkalmas:

-Intellektuális, gondolkodási funkciók fejlesztése: a terápia során új ismereteket kell elsajátítani, döntési helyzeteket kell kezelni, meg kell tervezni a cselekvéseket, pl. egy állat etetése, gondozása. Tanulási nehézségek oldásában, koncentráció és memória fejlesztésében is hatékony.

-Szociális kapcsolatok fejlesztése, deviáns magatartás és fejlődési rendellenességek kezelése: egy visszahúzódó, kapcsolatokat nehezen kötő kisgyerek esetleg sokkal könnyebben összebarátkozik egy kutyával, ami pozitív megerősítést jelent számára, s ez kihat más gyerekekkel való kapcsolatára is.

-Testi képességek fejlesztése, mozgászavarok gyógyítása: javítható a testkontroll, a mozgáskoordináció és fejleszthető az egyensúlyérzék.

- Kommunikáció és kapcsolatok fejlesztése: a kapcsolatteremtés az állatokkal könnyebb, mivel a fogyatékosok is meg tudják értetni magukat, az állatok végrehajtják az utasításaikat, értelmezni tudják gesztusaikat.

-Lelki, pszichés problémák, válsághelyzetek kezelése, stresszoldás: nehéz helyzetekben, pl. szülők válásakor érzelmi stabilitást erősít, feszültség levezetésében és depressziós állapot megelőzésében segít.

Háziállat mint családtag

Egy megfelelően kiválasztott háziállat nagy örömet okoz, és sok szeretetet képes adni kis gazdájának. Ha a család rendelkezik a megfelelő körülményekkel – mind környezet, mind anyagi és időbeli kapacitás tekintetében –, jól átgondolt és egyhangú döntés előzi meg, akkor mindenképpen jó választás egy kedvenc befogadása.

Nem árt azonban tisztázni, hogy ugyan egy háziállat gondozása elsősorban szülői felelősség, érdemes a csemetét is bevonni, és a korának megfelelő apróbb feladatokkal ellátni. Általában nyolcéves korig az etetésben és a fürdetésben tudnak részt vállalni, idősebbek pedig már a sétáltatást is sikerrel végre tudják hajtani, ha a választásunk kutyára esett.

Szakértők szerint jobb először kisebb háziállattal kezdeni az ismerkedést: hörcsöggel vagy tengeri malaccal. Ezek a kisállatok ugyanis nem igényelnek túl sok törődést, és nem agresszívek.

Érdemes az életmódotokhoz, napi ritmusotokhoz legjobban illő kedvencet választani, és mérlegelni kell azt is, hogy tudjátok-e az új jövevény számára az optimális feltételeket biztosítani, pl. egy örökmozgó kutyát büntetés lenne lakásba zárni. Legjobb, ha szakemberhez fordultok, aki tud segíteni olyan fajta kiválasztásában, amely gyerekbarát, és kiegyensúlyozott természetű.

Fontos, hogy tisztában legyen minden családtag azzal, hogy nem egy játékszerről van szó, amit elég csak néha elővenni. Egy kisállat befogadása komoly döntés, és nem lehet abból kiindulni, hogy ha „nem jön be”, akkor majd odaajándékozzuk valakinek!

Veszélyek

Bármennyire is tisztán tartjátok házi kedvenceinket, az állatok egészséges baktériumflórája, testváladékai merőben eltérnek gazdáikétól, ezért veszélyesek lehetnek, főként a még éretlen immunrendszerrel rendelkező kisgyermekek számára. Ha befogadtok egy kisállatot, az első lépés egy alapos orvosi kivizsgálás és a szükséges oltások beadatása legyen! Különösen igaz ez utcán felszedett, elhagyott jószágok esetében.

Fokozottan ügyeljetek a megfelelő higiéniára! Használjatok fertőtlenítő- és vírusölő takarító szereket, melyeknek már  bio- és vegyszermentes változata is kapható, és rendszeresen mossátok le a gyerekek játékait, személyes használatú tárgyait! Ha pici babátok van, aki még mindent a szájába vesz, jobb, ha mindig elpakoljátok egy zárt dobozba az ő holmiját, és csak használatkor veszitek elő.

A gyerekek hajlamosak elfeledkezni a kézmosásról, pedig kiváltképp étkezések előtt nagyon fontos, mert a kézről a szájba jutó vírusok, bacilusok okozta megbetegedések skálája a legenyhébb hasmenéstől a májgyulladásig terjedhet.

Bár vannak az állattartásnak veszélyei, de ezek eltörpülnek a pozitívumok, a sok szeretet, öröm, élmény mellett, amelyet a kis kedvencek képesek nyújtani befogadóik számára, ezért mindenkit arra biztatok, ha teheti, bővítse családját egy kis kedvenccel.

A cikk szakmai kérdéseiben közreműködött Lukics-Kiss Ildikó klinikai gyermekpszichológus

Forrás: www.mypcera.com

Címkék:      

Hozzászólások