Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 5. rész

Lolka és Bolka

A lengyel rajzfilm első epizódját 1964-ben közvetítette televízió. A mese 2 kisfiú történeteit mutatja be, cselekménye általában hétköznapi, ennek ellenére magával ragadó emberközeli mondanivalója. A testvérpár, Lolka és Bolka szerethető karakterek, a rendező, Wladislaw Nehrebecki saját fiairól mintázta őket. A sorozat a Kisvakond meséihez hasonlóan nevelő céllal készült a gyerekek számára. A 8-9 perces epizódokat országunkban többek között a Magyar Televízió is műsorára tűzte. A sorozat több mint 170 részének túlnyomó többsége párbeszéd nélkül készült, mégis tökéletesen érteni mondanivalóját.

 

Mekk Elek, az ezermester

Romhányi József meséje Mekk Mesterről, a kecskéről szól, aki 13 epizódban szeretné megmutatni hozzáértését különböző mesterségekhez, ám a bábfilmsorozat minden része bizonyíték a főszereplő esetlen és ügyetlen mivoltáról. Több magyar meséhez hasonlóan Mekk Elekről is 13 részt készítettek, ezek 8-8 percben mutatják be a kecske alkalmatlanságát a különböző szakmákra. A záró epizódban azonban kiderül, hogy főszereplőnk nem mindenben kétbalkezes: a 13 cégér közül egy mégis fennmaradhat viskóján – tehetsége van a szabósághoz. A sorozatot a Pannónia Filmstúdió gyártotta, első részeit a Magyar Televízió vetítette 1974-ben.

 

Magyar népmesék

A Jankovics Marcell nevéhez köthető rajzfilm 1977 óta van jelen a televízió képernyőjén. Az alapötletet Mikulás Ferencnek köszönhetjük, aki az akkori Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének stúdióvezetője volt. A rajzfilmsorozat részei képernyőn mutatják be az örök értékű magyar népmeséket. A mesék valódi népi humorral átszőttek, ennek értékét csak növeli a vizuálisan megjelenített forma. A rajzfilmsorozat gyártása a ’70-es évektől egészen 2011-ig tartott, így 100 epizód készült a népi kultúra jegyében. A sorozat részeit jelenleg is figyelemmel követhetjük a tévéképernyőn, a hét minden napján láthatunk epizódokat a Magyar Televízió csatornáján és a Minimaxon is. 

 

A képek forrása: www.kinopolska.pl, www.wikipedia.hu

Címkék:        


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások