Lexi & Magazine

Életmód

Magyar iskola Londonban

Mostanság a fizikain túl a lelki távolságot kell áthidalni. Van még valami, amit meg kell oldani az új idegennyelv-tudás megszerzése mellett: a magyar nyelvtudásunk megőrzését és a magyar kultúra fenntartását. Aki magyar környezetben Magyarországon él, az nem tudja, mit is jelenthet ez. Ám aki messzire került, az naponta szembesül azzal, hogy az új, erősebb környezet feledteti a magyar nyelvet. A magyar kultúra és nyelv megőrzése, valamint a szép kiejtéssel választékosan kimondott magyar szó fenntartása értékes lehetőség a Londonban található islingtoni magyar iskolában.

Itt az évnyitón a magyar Himnuszt együtt énekelték szülők, nevelők és gyermekek egyaránt. Szükségtelen volt hozzá zenei háttér, mégis szólt. Jól szólt. Utána Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versét mondta el egy sok éve odajáró és még mindig szép magyarsággal beszélő tanuló. Majd az iskola igazgatónője mondott néhány mondatos köszöntőt. Végül táncolhattunk a Fonográf együttes „Rajtunk kívül a magyar nyelvet nem érti senki, ... és nem is akarja megtanulni” szövegű, Edison Magyarországon című dalára. Hiszen itt minden arról szól, hogy jól érezzék magukat, formaságok nélkül.

De túlmutatva a hivatalos részeken: az iskolában többek között Janikovszky Éva, Hétvezér, Vuk, Mekk Elek nevű csoportokban ismétlik a magyar nyelv csodálatos fordulatait, illetve az alapjait igyekeznek magyar kultúrkörben megtanítani. Ahol a gyerek kétnyelvű családban lakik, valamilyen okból mégis gyorsabban tanulja meg az angolt, hisz az iskolában a nap nagy részében azt hallja, beszéli. Ez a pici, saját fenntartású magyar iskola az, amelyik igyekszik örömmel bevezetni a gyerekeket a dráma, a néptánc, az ének, a magyar irodalom és a nyelvtan titkaiba ovistól középiskolásig minden korosztályt. De az igazsághoz tartozik, hogy láttunk pár hónapos gyermeket is az udvaron a szülőjével.

Tökéletes hely a szülőknek is a találkozásra, magyar klubként való összejövetelre, amíg a lurkók az iskolapadot koptatják. Bár ez az iskolapad nem oly szigorú, mint ahogyan elképzeljük emlékeinkből. Hisz minden a mókáról, a kacagásról, a szórakozásról, az örömről, a piciknek a szaladgálásról, a nagyobbaknak a beszélgetésről, a kikapcsolódásról szól, a tanulás mellett. Minden második szombaton a magyar iskolában.

 

magyariskola.org.uk

 

A képek forrása: Az iskola hivatalos Facebook-oldala

 

Címkék:  

Hozzászólások