Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 6. rész

Mézga család

Sok magyar rajzfilmhez hasonlóan a Mézga családról szóló rajzfilmsorozatot is a Pannónia Filmstúdió gyártotta. A mókás mesesorozat Mézga Gézáról, annak feleségéről, Pauláról és gyerekeikről, Krisztáról és Aladárról szól. A bohókás família komikus történetei nem csak Magyarországon arattak nagy sikert, többek közt Németországban, Franciaországban, Csehországban és Olaszországban is jól ismerik Nepp József és Romhányi József remekét. A Magyar Televízió 1968-ban kezdte a mese 25 perces epizódjainak sugárzását. A szellemes rajzfilmsorozatból 3 teljes széria készült, mind 13 részt tartalmaz. Mézgáékkal a jókedv garantált, a szórakoztatásban Blöki és Maffia, a család kedvencei és Máris szomszéd is közreműködnek.

 

Vizipók-csodapók

Az 1976-ban bemutatott mesesorozat szereplői olyan állatok, melyektől a gyerekek a való világban lehet, hogy megrettennének, de a rajzfilm készítői gondoskodtak a figurák bájos ábrázolásáról. A sorozat célja az volt, hogy a kicsik másképp tekintsenek a rovarvilágra. Vízipók és barátai mind szelíd és kedves karakterek: még a gyakran zsörtölődő Keresztespók is. A sorozatból háromszor 13 rész készült, melyekhez DVD-n is hozzájuthatunk. A mese ötlete Bálint Ágnes fejéből pattant ki, de számos neves alkotó közreműködött a sorozat megalkotásában. A Vízipókból egész estés változatot is készítettek, a 73 perces rajzfilmet 1983-ban vetítettek először a mozikban. Érdemes elővennünk a zsebnaptárunkat, és feljegyezni a november 16-i dátumot, hiszen ezen a szombaton újra mozivászonra kerül a Csodapók, a Puskin mozi „Legkisebbek mozija” vetítéssorozatának keretein belül.

 

Babar

Az elefántok királyáról szóló kanadai-francia rajzfilmsorozat Jean de Burnhoff könyve alapján készült. A mese alaptörténetét az író felesége találta ki, gyerekeiknek mesélte őket. A mesekönyv 1931-ben látott napvilágot, televíziós változata pedig 1989-ben. A cselekmény Babarról és családjáról szól: az ormányosok királya feleségével, Szelesztínával 4 kiselefántot nevel, de a főszereplők mellett élő népes állatvilág is hozzájárul a sorozat fordulataihoz. A rajzfilmből 78 majd’ fél órás epizód készült, ezek Magyarországon többek közt a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a TV2, az RTL klub és a Minimax adásaiban kaptak helyet. 

 

A képek forrása: www.wikipediaa.org, www.tv.mmgn.com, www.port.hu

Címkék:                  


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások