Lexi & Magazine

Világ / Társadalom

Egészségnap értük és egy biztonságosabb, szebb jövőért

A hétvégén a Bolyai Gyermekotthon Breznó közi egységében jártam, ahol egészségnapot szerveztek az otthonban élőknek. A rendezvényen az otthonban dolgozók, illetve számos szakember is részt vett. Legfőbb céljuk, hogy hozzásegítsék a gyermekeket, fiatalokat az egészséges és helyes életmód elsajátításához, kialakításához. Erről beszélgettem az otthon megbízott vezetőjével, Fekete-Buzás Eszterrel.

Lexi: Mi volt a célja az egészségnapnak?

Fekete-Buzás Eszter: Legfőképpen, hogy lássák és megtanulják a gyermekek, hogy mennyire fontos az egészségünk, mi minden szükséges ahhoz, hogy fenntartsuk fizikai és lelki egyensúlyunkat. A célunk az volt, hogy a különböző előadások, programok révén felismerjék, hogy önmaguknak mi mindent kell megtenni ezért. Mivel gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekről beszélünk, sokkal fontosabb a prevenció és a megfelelő segítségnyújtás. Azért rendeztük meg ezt a napot, hogy cselekvésre ösztönözzük őket, elsősorban önmagukra és közvetlen környezetüket tekintve. Nekünk, szakembereknek pedig az a legfőbb cél, hogy miután kikerültek az intézmény szárnyai alól, a gyermekek, fiatalok képesek legyenek a felelősségteljes önálló életre, valamint a társadalom által megkövetelt normákat betartva teljes életet élni.

Lexi: Hogyan állították össze a programokat?

F-B.E.: Az előadások és a különféle programok, foglalkozások komplex, átfogó ismereteket, témákat tartalmaztak, amelyek a teljes testi és mentális jólét megtartásáról, eléréséről útmutatást adtak. Fontosnak tartottuk, hogy megismertessük őket minden olyan eszközzel és lehetőséggel, amelyekkel saját egészségükért tehetnek. A megfelelő táplálkozás, a sport, a betegségek kezelése, a szépségápolás és a különféle terápiák bemutatásával egyfajta utat mutattunk, hogy mindenki megtalálja a saját személyiségéhez legközelebb álló megközelítésmódot és kedvére valót. A többi már csak rajtuk múlik.

Lexi: Milyen programok voltak?

F-B.E.: Volt gyógynövényismeret, ahol a betegség kezelésére egy-két házi praktikát tanulhattak meg. Drogperevenciós előadást is szerveztünk, amely azért is fontos, mert ezek a gyermekek, kamaszok különösen érintettek lehetnek ebben a problémában, és elengedhetetlen a teljes körű felvilágosítás, megelőzés. Ezenkívül még volt stesszkezelés, hangterápia, jóga, zumba és foci, melyek állandó foglalkozások itt az intézetben, felhívva a sport fontosságára a figyelmet. Valamint főzésfoglalkozás a helyes és egészséges táplálkozás jegyében; kutyaterápia, szépségápolás, szexuális felvilágosítás, valamint a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentősei is eljöttek, akik az elsősegélynyújtásról, a balesetek megelőzéséről, valamint a helyes cselekvési módokról beszéltek, ha már bekövetkezett a sajnálatos baleset.

 

Lexi: Volt valami rejtett üzenete az előadásoknak?

F-B.E.: Talán nem is rejtett, hanem inkább tudatos volt a szándék, azaz a prevenció. Szeretnénk, hogy mihamarabb alakuljon ki a gyermekekben egy-egy veszélyhelyzetnek a tudatos felismerése, az önmagukért és egymásért való felelősségvállalás hangsúlyozásával. Továbbá szerettük volna megmutatni, hogy ránk mindenben számíthatnak, és mi egy célért dolgozzunk: értük!

Lexi: Mennyire voltak befogadóak az otthon lakói?

F-B.E.: Korosztálytól függően máshogy fogadták a gyermekek a programokon való részvételt: a kisebbek aktívabban, a kamaszok, fiatalok pedig csak fokozatosan voltak bevonhatóak. Kezdetben féltek, tartottak az ismeretlentől, de egy idő után már nem kötelezettségnek élték meg a részvételt, hanem egy nagyon jó élménynek.

Lexi: Hogyan tudtok megbirkózni a prevencióval az otthon falain belül?

F-B.E.: Nap mint nap harcolunk, küzdünk azért, hogy az itt lakók érezzék és tudják, hogy számukra minden tőlünk telhetőt megadunk. A szakellátásba bekerült gyermekek, fiatalok rendkívül érzékenyek a változásokra, ezért rengeteg odafigyelést, törődést igényelnek, melyet korábbi életükből adódóan nem kaptak meg szüleiktől, rokonaiktól. Azokat az ismereteket, melyeket a családjukban nem tudtak a gyermekek elsajátítatni, megtanulni, nekünk kell pótolni, a prevenció ezért minden területen mindennapos: kiterjed a dohányzáson keresztül, a személyes higiénián át, az elsősegélynyújtásig, a kortársakkal való kapcsolatig.

 

Lexi: Terveztek-e még hasonló rendezvényt?

F-B.E: Ez az egészségnap egyedülálló kezdeményezés volt, melyet a gyermekotthonban élő gyermekeinknek szerveztünk. Bízunk abban, hogy ezzel példát tudtunk mutatni nemcsak az itt élők számára, hanem a környezetünkben élőnek is. Nagyon örültünk annak, hogy volt olyan gyermek, aki elhívta barátját, vegyen ő is részt az egészségnapon. Nyitottak vagyunk arra, hogy a jövőben gyermekeink barátai is részt vehessenek az egészségnapi rendezvényünkön, és ha segítségre, felvilágosításra van szükségük bizalommal forduljanak felénk. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Vadaskerti gyermekpszichiátrián dolgozó szakembereknek, Dr. Németh Adriennek, Kádár Róbertnek; a Szamóca Tanodából Thalmeiner Tündének; a Biarritz étteremből Berkes Évának; a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatójának, Erős Petrának; a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat, valamint az Országos Gyermekmentő szolgálat dolgozóinak; a Noé Kutyaterápiás iskola foglalkoztatóinak, és nem utolsó sorban a gyermekotthon összes dolgozójának, akik hatalmas részt vállaltak a nap sikeres lebonyolításában.

Címkék:      

Hozzászólások