Lexi & Magazine

Gyermek / Cseperedő

Régi mesékre emlékszel-e még? 7. rész

Pityke őrmester

A magyar rajzfilmsorozatot 1979-ben gyártotta a neves Pannónia Filmstúdió. A bűnügyek szakértője, Pityke őrmester 7 perces, rövid epizódokban szórakoztatta a gyerekeket és szüleiket egyaránt. A felderítésben, izgalmas nyomozásokban és üldözésekben a főhős barátai is közreműködnek: Marcipán, Szöszi, Kati és Kukucs segítenek Pitykének. A meséből készült 13 epizódot a Magyar Televízió sugározta 1983-tól. Az M2 aktuális műsorán is szerepel, legközelebb október 17-én találkozhatunk a Kern András hangján megszólaló rendőr karakterével, de több internetes áruház segítségével DVD formában is hozzájuthatunk a meseremekhez.

 

Mesék Mátyás királyról

A Mátyás király történeteit feldolgozó rajzfilmsorozatot 1981-ben gyártották, már ebben az évben műsorra is került a Magyar Televízió képernyőjén. Az animációs alkotás szintén a Pannónia Filmstúdió nevéhez fűződik. A tanulságos történetek a Magyar népmesékhez hasonlóan mondhatni, igazi hungarikumnak számítanak. A témában tizenhárom 8 perces epizód készült, melyek zenéjét a jól ismert Kaláka együttesnek köszönhetjük. A sorozatot – az előző részben bemutatott Vizipók-csodapókhoz hasonlóan – 1985-ben egész estés moziváltozat is követte, mely a Mátyás, az igazságos címet viseli.

 

Csip-csup csodák

A teáskanál-hölgyről, vagyis Kalán néniről szóló japán animesorozatot 1983-tól sugározták külföldön, a Magyar Televízió csak néhány év múlva, 1988-tól vetítette. Kalán néni nyakában egy apró teáskanalat hord, melynek segítségével varázslatra képes: a főhős összezsugorodhat „nyakéke” méretére. A különös képesség természetesen mindenki előtt titok, így még mesehősünk férje, Paprika bácsi sem tud a turpisságról. Az izgalmas rajzfilmsorozatból 50 epizód készült, de képregény formájában is forgalmazták a kilencvenes években. 

 

A képek forrása: www.amazon.com, www.dotecard.com, www.szo-fi.hu, www.kultfilm.hu

Címkék:                


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások