Lexi & Magazine

Gyermek / Szakértő

Valami baj van

Az UNICEF a világ gyermekeinek helyzetéről szóló 2011-es jelentésében rávilágít arra, hogy a becsült adatok szerint a világ fiataljainak 20%-a küzd valamilyen mentális vagy viselkedési problémával. A depresszió globálisan a legnagyobb arányban előforduló betegség a 15-19 év közötti tinédzserek körében, a 15-23 év közötti fiatalok körében pedig az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálozási ok. A világon körülbelül 71 000 tizenéves követ el öngyilkosságot évente, a kísérletek száma ennek 40-szerese. A szellemi rendellenességek körülbelül fele 14 éves kor alatt alakul ki, 70%-a pedig 24 éves korig.

A gyerekek többsége bekerül a gyermekpszichiátriai szakellátásba, ahol megkezdődik a közös munka, a gyógyítás érdekében. Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a bekerülő gyermekek igen nagy százaléka nem organikus (biológiai)  eredetű betegséggel küzd, hanem a problémái hátterében pszichoszociális tényezők állnak. Vagyis a mentális jóllét szorosan összefügg a szociális jóléttel. A lelki problémák többsége még nem pszichiátriai betegség, hanem olyan kórállapot, ahol korai, hatékony beavatkozással lehetne segíteni, és megelőzni a későbbi pszichiátriai betegség kialakulását.

A mentális egészségügyi problémák kialakulásának alapjául a gyermekkori bántalmazás, a családi, iskolai, szomszédsági erőszak, a szegénység, a társadalmi kirekesztettség, valamint az oktatáshoz való hátrányos hozzáférés is szolgálhat. Kockázati tényezőként jelenik meg és növeli a fiatalok veszélyeztetettségét a családon belüli erőszak, az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség, a droghasználat, a kockázatkereső magatartás, a bűnözés, a nem megfelelő öngondoskodás. Ezek a tényezők pedig az élethosszig tartó betegség kialakulását és/vagy a korai halálozást is eredményezhetik.

A szakellátásba kerülő gyermekek többsége nem elsősorban orvosi, egészségügyi ellátást igényelne, hanem egy átfogó, más alap és szakellátással szorosan együttműködő pszichoszociális ellátórendszert.

Az UNICEF értékelése alapján a mentális egészségügyi problémák társadalmi tudatosítása, valamint a fiatalok szélesebb körű szociális támogatása alapvető és nélkülözhetetlen a hatékony megelőzéshez és segítségnyújtáshoz. A tizenévesek mentális egészségének megőrzése a szülőkkel, a családdal, az iskolákkal és a közösségekkel együttműködve, összehangoltan kezdődik. Mentális problémáik hatékony enyhítésére, az érzelmi nehézségek korai felismerésére a képzett szakemberek által nyújtott „pszichoszociális” támogatás lehetne képes. Ez nem feltétlenül csak az egészségügyi dolgozókat jelenti.

Napjainkban a mentális problémában érintett gyermekek és fiatalkorúak ellátására hivatott egészségügyi és szociális szolgáltatások rendkívül hiányosak. Ez megmutatkozik a kiépültségük, elérhetőségük mentén. Szakmai tevékenységük nem megoldott, más ellátórendszerrel való együttműködés nehézkes. A legnagyobb negatívum, hogy sok esetben ellátatlan marad egy mentális problémával küzdő gyermek, holott gyermekkorban meg lehetne akadályozni az aktív pszichiátriai kezelést, és már korán elejét lehetne venni a probléma további súlyosbodásának.  

 

 

képek forrása:www.healthshire.com , www.essentialkids.com.au

 

 

Címkék:  

Hozzászólások