Lexi & Magazine

Szellem

„Csokit, vagy csalunk!” – avagy halloweeni őrület nálunk és a nagyvilágban

Az angol „All Hallows' Eve” jelentése: minden szentek előestéje. Az ünnep mai formája számos kultúrából eredeztethető. A legősibb egészen a római időkre nyúlik vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A hódítások során Galliát hozzákapcsolták a Római Birodalomhoz, így a kelta és a római kultúra ünnepeinek elemei összemosódtak. E kettős hagyományok közt szerepelt az őszi samhain ünnep, melyet a kelta napisten tiszteletére rendeztek október 31. éjszakáján, ekkor köszönték meg az istenségnek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Emellett hittek abban, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évek elhunytjainak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándoroltak. Halloween végleges formájához a római Pomona-ünnep, valamint a keresztény mindenszentek napjának hagyományai is hozzákapcsolódtak.

A Halloween legismertebb jelképe a töklámpás, illetve a jelmezöltés. Régen, mivel úgy hitték, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik az élők és holtak világa közötti hártya, ezért, hogy megvédjék magukat az ártó szellemektől, az emberek ijesztő arcú töklámpásokat faragtak, és belsejükbe gyertyát helyeztek, melyre ügyeltek, hogy egész éjjel égjen. A jelmezöltés szintén védelmet nyújtott számukra.

Amerikában a kivándorló írek és skótok honosították meg. Az ünnep népszerűsége azóta is töretlen az angolszász országokban. A hagyományoknak megfelelően Nagy-Britanniában és Amerikában ezen az estén kicsik és nagyok egyaránt ijesztő jelmezeket öltenek magukra, a gyerekek pedig házról házra járva édességet gyűjtenek „Trick or treat!” köszöntéssel, mely magyarul annyit tesz: csokit, vagy csalunk! A zsákmányért cserébe pedig megkímélik a háziakat csínytevéseiktől.

Nálunk a halloweeni őrület még gyerekcipőben jár. Bár a tökfaragás és a jelmezöltés népszerű, ennek ellenére ez is csak egy újabb alkalmat nyújt a fiataloknak arra, hogy egy jót bulizzanak.

 

 

 

 Képek forrása:blog.ibs-b.hu ;inside.akronchildrens.orgCímkék:    

Hozzászólások