Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Szakértő

Nem vagy egyedül

Pár évtizeddel ezelőtt még tökéletesen normálisnak számított, ha egy 18 éves lány – mit lány! Nő, feleség, háziasszony – gyereket szült. Ma azokra is furcsán nézünk, akik a húszas éveik elején vállalnak babát. Aki mégis családot alapít a mai átlaghoz képest viszonylag fiatalon, annak rengeteg mindennel kell megküzdenie. A szülők nemegyszer érezhetik: magukra maradtak, kimerültek, nincs kivel megosztani hétköznapi problémáikat, lakásuk 4 fala lelkileg is elszigeteli őket a külvilágtól. Az új élethelyzetben jelentkező természetes nehézségeket felnagyítják a betegségek, a családi, illetve testvérkonfliktusok, a megélhetési gondok, az egyedüllét stb. A kisgyermekes családok vállán gyakran többszörös terhelés van, mivel egyidőben kell megerősíteni a munkahelyi egzisztenciát, megoldani a lakáskérdést, megtartani a párkapcsolatot, valamint kialakítani a család életritmusát. Persze számos segítségre lelhetnek családi, baráti környezetükben és így könnyebben lendülnek át a problémákon.

Ám nem csupán a közvetlen környezetünkben találhatunk segítséget. A SZIFON egyesület arra hivatott, hogy támogassa a szülőket, és szaktudásával, tanácsaival, programjaival hozzájáruljon a gyermek egészséges testi, lelki fejlődéséhez.

Legfőbb céljuk, hogy a gyermekek békés és harmonikus családi környezetben nőhessenek fel, melynek alapvető feltétele, hogy a szülők kiegyensúlyozottan neveljék őket. A SZIFON önkéntesei, szakértői képesek a szülők kétségeit, problémáit, illetve megoldhatatlannak tűnő élethelyzeteiket tudatosan, hatékonyan és eredményesen kezelni. Személyes és online tájékoztatást és gyakorlati tanácsadást nyújtanak a szülőknek és a nagyszülőknek, hogy válaszaik és megoldásaik megkeresésekor ne csak ösztöneikre hagyatkozzanak, hanem szakértők többéves tapasztalatát is felhasználva segítsék a gyermek nevelését. Olyan élő és aktív mikroközösségek kialakítását kívánják elősegíteni, ahol a szülők egymást segítve könnyebben össze tudják hangolni a gyereknevelést a mindennapi feladatokkal és a munkával egyaránt.

A SZIFON-nak egyedi emberi kapcsolatokon keresztül kettős üzenete van a családok felé. Egyrészt elfogadják és tisztelik a másik embert, másrészt rávilágítanak arra, hogy mások is járnak hasonló cipőben, és senki sincs egyedül a problémáival. Különböző témák boncolgatásával igyekeznek felkészíteni a szülőket, leendő szülőket a gyermeknevelésre. Ilyen pl. a terhesség, szülés, magzat fejlődése, hozzátáplálás, szoptatás, meddőség, bölcsőde-, óvoda- és iskolaválasztás, gyereknevelés, párkapcsolati, családi és kamasz-szülő problémák, apák bevonása a gyermeknevelésbe. Facebook oldalukon rengeteg információt, előadást és tájékoztatást lehet kapni.

A támogatás mindenkinek jár

Magyarországon még gyerekcipőben jár, de ennek ellenére létezik néhány civil kezdeményezés a SZIFON mellett, melyek legfőbb célja a szülők támogatása. Ilyen például a Szülők háza vagy a Biztos Kezdet.

A szülőtámogatás fontos része az EU politikájának. A gyermekek jogairól szóló 1990. évi ENSZ-egyezmény Svédország általi ratifikációja után szülői neveléssel kapcsolatos kezdeményezések jöttek létre, amelyek jótékony hatást gyakoroltak az országban a gyermekek egészségére és testi-lelki jólétére. Ausztriában egy szülőképzéssel foglalkozó szövetségi szintű munkacsoportot is létrehoztak, melynek segítségével kidolgozták a szülőképzés pénzügyi támogatásának jogalapját. Az Európa Tanács tagállamokhoz intézett, a pozitív szülői magatartás támogatásának politikájáról szóló, Rec 2006/19. sz. ajánlásának hatására Belgiumban és Észtországban új jogszabályokat és programokat fogadtak el. Sajnos nálunk a pozitív hatásai ennek még nem láthatóak.

Néha a támogatás kell neked is, nekem is

A fejlődés során a kisgyermekkor olyan fontos szakaszt tölt be, amely alapvetően befolyásolja, hogy a gyermek mennyire lesz sikeres az iskolában, vagy hogyan állja meg a helyét a munka világában. A szülők felelőssége ebben alapvető, ahogy az is fontos, hogy ebben a komoly feladatban támogatást kaphassanak vagy segítséget kérhessenek. A leglényegesebb, hogy értsünk egymás nyelvén, és harmóniában, egészségben tudjuk nevelni a gyermekeket. A szülők támogatása egy sor olyan tevékenységet jelent, mint az információk nyújtása, támogatás, képzés, tréning, tanácsadás és más lehetőségek vagy szolgáltatások, amelyek arra irányulnak, hogy a szülők megértsék szülői szerepüket, és képesek legyenek annak megfelelni. Közös célkitűzés, hogy a gyerekek és fiatalok sikeresebbek legyenek szolgáltatások nyújtásával, amelyek ismereteket, támogatást és akár átképzést nyújtanak a szülőknek. Bár Magyarország le van maradva némiképp, ám bízni kell abban, hogy az európai minta átvétele itthon sem várat magára sokáig. Hiszen mindannyian felelősek vagyunk nemcsak önmagunkért, hanem egymásért is!

 Kép forrása:hab.hrsa.gov

Címkék:      

Hozzászólások