Lexi & Magazine

_Migrációs

Lovakrul és Könyvekrűl a Kráternél

A Gyulai Pál díjat minden évben a PoLÍSz folyóirat legtehetségesebb szerzője veheti át. Idén az Együtt jobb, etnokulturális rovat szerkesztője, a lengyel származású, Magyarországon élő költő és fordító, Konrad Sutarski kapta meg- a legjobbaknak járó jutalmat. A költő, munkájáért járó elismerést Gyulai Pál szavaival vette át: „Sok tűz kell a vershez és több vers kell a tűzbe” - remélem, hogy nem az én verseimre gondolt akkor, amikor ezt mondta- tette hozzá humorosan. Sutarski munkásságát a folyóiratban követhetjük tovább, valamint verseit már több megjelent kötetben is olvashatjuk.

 

Az ünnepek közeledtével a PoLíSz folyóirat karácsonyi novellapályázatot hirdetett meg, melyre négy értékes pályamű érkezett. A zsűrinek nehéz dolga volt az elbírálásnál, hiszen mind a négy alkotás visszaadta a karácsony hangulatát és ugyanazon témával kapcsolatban négy különböző stílus bontakozott ki. A rangsor nem számít, hiszen a szerkesztők szerint mindegyik mű alkalmas a megjelenésre. „A publikáció pedig az irodalom kapuja”- mondta Turcsány Péter, az egyesület elnöke. Akik különlegeset alkotnak, azokat biztosan fel fogják fedezni. Az alkotók közül Felber Zsolt gyermektörténetével nyerte el az első díjat. Precíz, pontos stílusa már-már a nagy klasszikusokra emlékeztet. Személyes ábrázolása, kereksége miatt lett első, a Mégis van karácsony című novella, melyet elolvashatnak a folyóirat legfrissebb számában.

A karácsonyi könyvújdonságok között találkozhatunk Lukács János legújabb kötetével, amely 26 tanulmányt tartalmaz. A művet Széchenyi István könyve, az 1840-es években íródott Lovakrul ihlette. Ebben a korban a lovak kitörési pontot jelentettek a társadalom számára. Hiszen ahol volt ló, ott volt lóverseny, casino, tehát volt társadalmi élet. A szerző szerint a mai világban a kitörési pontot a régi könyvek megismerése és az új könyvek támogatása jelentheti, ezért lett alkotása címe a Könyvekrűl. Lukács János szerint nem szabad elfogadni azt amit a kritikusok írnak a könyvekről, hiszen mindenki számára mást jelentenek, más érzéseket váltanak ki a különböző alkotások. Nem szabad megválaszolatlanul hagynunk a könyveket. A Könyvekrűl című magánolvasatában azokról az alkotásokról írt, melyekhez volt valamilyen mondanivalója, melyek felkavarták, melyekre haragudott, vagy amiket megszeretett.

A leginkább kritikusként ismert Szász Lászlónak most novellás és esszés kötete jelent meg. Az író az erdélyi emberek identitását tanulmányozta. A szerző szerint az erdélyi magyar emberek, ahogy átjönnek a határon, elveszítik a magabiztos azonosságtudatukat és sokkal bizonytalanabbak lesznek. Az író szembeállító prózájában ezeket a gondolatokat firtatja.

A Műhely Egyesület újdonságai között számos kötet jelent meg. A választékban mindenki találhat szájizének megfelelőt. A boltok könyvespolcán többek között megtalálhatjuk Asztalos Miklós Alibiét, Mezey László Miklós Vissza című novelláskötetét, Rab Gusztáv Belvedere, valamint Kosáryné Réz Lola Egy leány a sok közül és Ulrik inas című regényét.

MTimi

Hozzászólások