Lexi & Magazine

Gyermek / Kamaszodó

Kamasznak lenni és nem belebolondulni.....

Lexi: Szerinted van-e különbség a mostani és a 10 évvel ezelőtti kamasz generáció között?

Dr.Németh Adrienn: Észrevehetően van. Napjainkban a fogyasztói társadalom előtérbe kerülése, a virtuális világ és a megváltozott kommunikációs kultúra együttes jelenléte nagy hatást gyakorol a mai generációra és értékrendjükre. A mai fiataloknak sokkal több lehetőségük, programjuk, teendőjük van, mint akár 10 évvel ezelőtt, és ezzel egy időben egyre jobban csökken a szülői kontroll.

Lexi: Milyen nehézségeknek vannak kitéve a mai kamaszok?

Dr.N.A.: A munkám során leggyakrabban az identitáskeresés problémájával találkozom a kamaszok körében. Olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyekkel a felnőtté válás során valószínűleg mindenki szembesül. A nehézséget leginkább a folyamattal való megbirkózás okozza:  azt kutatják, kik ők, honnan jöttek, vagy épp miből ered az ő saját személyiségük. Identitásuk keresése közben az foglalkoztatja őket, hogy mi a céljuk az életben. Rengeteg, jövőjük szempontjából meghatározó döntést kell meghozniuk, és ez nagy pszichés terhet ró rájuk. 

A párkapcsolati identitás is jelentős nehézséget okoz nekik. Számtalanszor felteszik maguknak a kérdést, hogy vajon ők kihez tartoznak, megtalálják-e az Igazit, lesz-e családjuk. Próbálják definiálni magukat a kapcsolataikban is, ami nem mindig egyszerű.

Lexi: Hogyan tudnak megbirkózni a testi változásokkal?

Dr.N.A.: A kamaszkor minden szempontból viharos időszak, hiszen jelentős testi, lelki, értékrendbeli változások zajlanak a fiatalokban. Előfordulhat, hogy a lányok nem tudják elfogadni nőiességüket, megtagadják azt. Olyankor nagyon fontos, hogy a szülők ott legyenek mellettük és segítsenek. Kísérjék figyelemmel gyermekük változásait, és beszélgessenek, amennyit csak lehet! Ha ez nem valósul meg, akár testkép- vagy evészavarok is kialakulhatnak.

A fiúknál is előfordulhatnak hasonló problémák: elkezdenek mutálni, szőrösödni, növekedni. Sokszor nincsenek tisztában saját erejükkel, emiatt könnyebben belemennek olyan dolgokba is, amik korábban nem voltak jellemzőek rájuk.

 Lexi:. Mi a szerepe a kortárskapcsolatoknak a kamaszok életében? 

Dr.N.A.: Amennyiben a normális fejlődési szakaszokat vesszük alapul, elmondhatjuk, hogy a család, mint elsődleges referenciacsoport szolgálja az elsődleges szocializációs teret a gyermek számára. Ugyanakkor minden egészséges serdülőnek rendkívül fontos, hogy kapcsolatot alakítson ki másokkal, nyisson az emberek felé, és tartozhasson valahova a családján kívül is. Hovatartozásukat kifejezhetik öltözködésükkel, viselkedésükkel. A szülőnek ilyenkor az a legfőbb dolga, hogy nyitott szemmel figyelje gyermekét, szokásait, de ne szóljon bele választásaiba, hagyja, hogy nyisson a világ felé, kialakítsa saját társadalmi közegét, és megtalálja a maga helyét a világban. A kortársak ebben fontos szerepet töltenek be.

 

Lexi: Befolyásolja-e a szülői minta, hogy a fiatal kivel és milyen kortárskapcsolatokat alakít ki?

Dr.N.A: A család által közvetített értékek, minták befolyásolni tudják ezeket a folyamatokat.

Be kell látnunk azt, hogy a kamaszok viselkedésének alapja sok esetben a lázadás, főként a megszokott határok ellen. Ha nincsenek határok egy családban, akkor egy tágabb társadalmi norma ellen lépnek fel, mint például a droghasználó, prostituálódó kamaszok, akik ezeket a határokat feszegetik. Amennyiben van egy szerető, de korlátozó családi légkör, az ezeknek a folyamtoknak gátat tud szabni, és a fiatal olyan kortárscsoportokba fog kerülni, ahol hasonló vagy épp ugyanolyan értékeket képviselőkkel lehet együtt.

Lexi: Egyre több hír szól arról, hogy a kamaszok rengeteget buliznak, felelőtlenül viselkednek, drogoznak, isznak. Mi lehet az oka annak, hogy egyre inkább ki vannak téve ilyen veszélyeknek?

Dr.N.A.: A mai kamaszok sokkal több és intenzívebb élményt, impulzust keresnek, mint a tíz évvel ezelőttiek. Mindent ki szeretnének próbálni, mert nem akarnak lemaradni semmiről. A drogpiac igen széles körben terjeszti a különféle szereket, és szolgálja ki a fiatalokat, sajnos nagyon kedvező árakkal. Törvényi szabályozások hiányában pedig mindig megtalálhatók a kiskapuk, amelyek lehetővé teszik az alkohol vagy más élvezeti szerek fogyasztását. Gyorsuló világban élünk, amelynek legfőbb áldozatai a gyerekek.

Lexi: Mit tehet a szülő?

Dr.N.A.: John Bowbly pszichiáter mondta egyszer: „ A szülő feladata, hogy biztonságos hátteret nyújtson a világ megismerésében a gyermek számára.” 

Nem tud mindent megakadályozni, de ha nyíltan, szeretetteljes kommunikációval fordul gyermeke felé, számos dolgot ki tud védeni. Ez segíthet abban, hogy a serdülő felismerje a veszélyes helyzeteket, és megfelelő önértékeléssel rendelkezzen.

Fontosak a közös családi programok és az, hogy a kamasz érezze, van családja.

Volt egy 16 éves, drogfogyasztó páciensem, aki elmesélte, mennyire jól esett volna neki, ha édesanyja este tízkor felhívja, és megkérdezi, hol van, mit csinál, de nem tette. Ebből a történetből is az látszik, hogy akármennyire lázadnak a kamaszok a határok ellen, mégis igénylik a kontrollt, a figyelmet és legfőképpen a törődést.

Lexi: Amennyiben a problémák felerősödnek, érdemes szakemberhez fordulni. Milyen segítséget kaphat a család, a serdülő?

Dr.N.A.: Ez nagymértékben függ a serdülő problémájától, személyiségétől. A kamaszkori sajátosságok miatt nagyon hatékony lehet egy csoportterápia. Egyrészt azért, mert a problémákkal küzdő találkozhat hasonló korú, sorsú fiatalokkal, és közösen, egymást segítve át tudnak lépni a nehézségeken. Másrészt az itt használatos nonverbális- és művészetterápia segít kifejezni, kibontani önmagukat, és megmutatni, mire képesek valójában. Emellett persze az egyéni terápia is elengedhetetlen, amelynek aktív résztvevője kell legyen a család többi tagja is.

          A képek forrása:www.ehow.com mages.yourdictionary.com      

Címkék:          

Hozzászólások