Lexi & Magazine

Gyermek / Kamaszodó

Segítség, kamaszodik a gyermekem! - 1. rész

Hogyan gondolkodik egy kamasz? 

Kamaszkorban megjelenik az absztrakt gondolkodás, sokszor elkalandoznak képzeletben, feszegetik a környezetükben élők tűrőképességének határait. „Sokszor elképzelem, mi lenne, ha a suliban végre megmondhatnám őszintén, mennyire nem érdekel a matek, magam előtt látom a tanár elkerekedett szemét, és ha erre gondolok, máris jobb lesz a kedvem” – mondja a 15 éves Márk.

fiú Elképzelik, hogyan cselekednének adott helyzetekben, és már nem elégednek meg a készen kapott magyarázatokkal, önálló megoldásokat keresnek. Egyre jobban vágynak arra, hogy kipróbálják problémamegoldó képességüket, a saját fejük után szeretnének menni. Az egészséges lelkületű kamasz igenis szembeszáll a szülővel, keresi önmagát, és már nem elsősorban „szülei gyermekeként” látja önmagát, hanem teljesen önálló, egyedül is gondolkodni tudó és döntések meghozatalára képes személyként. A kamaszkor nagy kérdése, hogyan tudtok egyezségre jutni abban, hogy kamasz fiatok, lányotok milyen mértékig vonhatja ki magát a szülői irányítás alól.

A tizenéveseknél már nem csupán a család, a szülői minta jöhet szóba, mint követendő út, kortársaik és más felnőttek véleménye ugyanolyan fontossá válik. Sok szülő ezt trónfosztásként éli meg, pedig szó sincs erről. A kamaszok gyakran lázadnak, és ilyenkor a legkevésbé szüleikre szeretnének hasonlítani.  A szülők befolyása egy időre meggyengül, de ez csak átmeneti állapot, hiszen ha jó közöttetek az érzelmi kapcsolat, ha mindig voltak közös beszélgetések, élmények, gyermeketek mindig érezte, hogy mellette álltok, bármi is történt, jó eséllyel fog visszatalálni hozzátok. A kamasz ragaszkodik ahhoz, hogy felülvizsgálja, és kicsit átszabja az általad, mint szülő által évek során kialakított szabályrendszert. Persze végül majd nagyjából elfogadja ezeket, de szüksége van arra az érzésre, hogy ezeket nem készen kapta, hanem ő választotta.  Ennek érdekében új viselkedésmintákat, öltözködési stílusokat, emberi kapcsolatokat próbál ki.

Bízzatok abban, hogy a megfelelő értékeket adtátok át gyermeketeknek, és bár csemetétek legbelül a tiétekkel azonos értékrendet vall, mégis egészséges fejlődésénél fogva muszáj lázadnia, szembeszállnia. Ez az időszak is lecseng, és nyugodtak lehettek: felnőtt korában vissza fog térni azokhoz az értékekhez, normákhoz, amelyeket nem csak papoltatok, de amelyek szerint valóban éltetek.

Hormonok hintáján 

Sok szülő teljesen elkeseredik, amikor gyermeke kamaszodni kezd: nemcsak a babaszépségű lány tűnik el, hanem vele együtt a kedvesség, az őszinte és meghitt pillanatok is. A serdülők szeretnek egyedül lenni, és már nem te vagy az, akinek elsuttogja titkait. Gyakran látod őt a végletes elkeseredés és boldogság egymást váltó állapotában. Hidd el, ő épp úgy szenved ettől, és nem érti, mi történik vele! A hormonrendszer és az érzelmi élet bonyolult kölcsönhatásban van egymással. Olyan folyamatok indulnak be szervezetükben, amitől ők maguk is elbizonytalanodnak: erőteljessé válnak a másodlagos nemi jellemzők, szexuálisan is éretté válnak. A lányok nehezen kezelik nőiesedő domborulataikat, zavarban vannak, hiszen belül még gyerekek, szöges ellentétben külső megjelenésükkel. A fiúk pedig megrettennek azoktól a testi folyamatoktól, amelyek felett elvesztik a kontrollt.

Nagyon fontos, hogy mindig ott legyetek a háttérben, figyeljetek, segítsetek! Sok lány attól fél, hogy elveszíti édesapja, édesanyja szeretetét megváltozott külseje miatt: „Borzasztó volt megélni, hogy a melleim egyre nagyobbak lettek, és nemcsak az osztálytársaim, de felnőtt férfiak is megbámultak. Nem tudtam mit kezdeni velük, hiszen belül még kislánynak éreztem magam, képtelen voltam azonosulni az új testemmel. Anyával rengeteget beszélgettünk erről, és nagy segítség volt számomra, hogy apa is biztosított róla, hogy én mindig az ő kedves kislánya maradok, bárhogy is nézzek ki” – eleveníti fel serdülőkora viszontagságait a 18 éves Anna.

szomorú lány

A fiataloknak számtalan oka lehet arra, hogy idegesek, zavartak vagy rosszkedvűek legyenek. Testük és gondolkodásuk azt mutatja, hogy nagyon megváltoztak önmagukhoz képest. Ugyanakkor környezetük nem hajlandó ezt észrevenni, és nem akar lehetőséget adni arra, hogy kipróbálják új képességeiket. Ezért a kamaszok állandóan küzdenek szüleikkel, más felnőttekkel és kortársaikkal, hogy megtalálják a helyüket. 

Folytatjuk!

 

Felhasznált irodalom: Vekerdy Tamás Érzelmi biztonság című könyve könyv

 

 

 

 

 

 

 

 A képek forrása: usboardingschool.comlivescience.com, kulturfalat.hu

Címkék:    

Hozzászólások