Lexi & Magazine

Gyermek / Kamaszodó

Segítség, kamaszodik a gyermekem! – 3. rész

Példaképek, barátságok

Serdülőkorban a barátság rendkívüli fontossággal bír. Még akkor is, ha te nem értesz egyet a barát személyével vagy azzal, hogy mennyire mély és bizalmas kapcsolatot alakít ki kortársaival. Kamasz gyermeked tudatosan választ olyan barátokat, akik neked nem tetszenek, szánt szándékkal jár olyan kortárs közösségbe, amelyeken te csak fanyalogsz. Ez arra jó neki, hogy megmutassa, képes szembeszállni a hatalmaddal és önállóan dönteni.

Barátok

A kisgyerekek számára sokszor a szülők jelentik a követendő példaképet: „olyan erős szeretnék lenni, úgy szeretnék kocsit vezetni, mint apa, olyan szép, kedves, hosszú hajú szeretnék lenni, mint anya”. A kamasz is keresi saját hőseit, de azt szinte biztos, hogy nem a szüleiben találja meg, hiszen éppen ebben az időszakban döbben rá szülei esendőségére, hibáira, s ez rendkívül zavarja őt. Lehet, hogy sportolók vagy filmsztárok lesznek a példaképek, akik mellé gyakran csatlakoznak az álomnők és álompasik, mint szerelmek. A kamaszok fantáziálása, vágyakozása lehet romantikus vagy pusztán testi érdeklődésű is.

BarátságArra ügyelj, hogy ne kritizáld a gyermeked választott példaképét, mert arra nagyon érzékenyek! Megeshet, hogy a kamaszod által magasztalt személyt ellenszenvesnek, nevetségesnek tartod, de ezt semmiképp se tudasd vele, mert számára ez nem azt jelentené, hogy egyszerűen csak különböző az ízlésetek, hanem azt, hogy az övé borzalmas és elfogadhatatlan. A helyeslésed fontos számára, még akkor is, ha úgy tesz, mintha nem számítana a véleményed; s ha ellentmondasz, azt csalódásként éli meg, elhúzódik tőled, és attól kezdve harapófogóval sem tudsz belőle kiszedni semmit.

Nagyon sok vitára ad okot a kamaszok megváltozott ízlésvilága, különc öltözködése, olykor fura külső megjelenése is. Ezzel a kamaszok az összetartozásukat és a másoktól való elkülönülésüket fejezik ki. A hajviselet, a hajfestés, a smink, az ékszerek és legfőképpen a ruházat stílusa arra szolgál, hogy magukat más csoportoktól elhatárolják, és jelezzék, hova tartoznak. Amíg ésszerű keretek között tartható, saját egészségét, testi épségét nem veszélyezteti vele, felesleges ennek túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Persze más a helyzet, ha az iskola szigorúbb szabályokat ír elő a külsőre vonatkozóan, akkor nincs mit tenni, muszáj alkalmazkodni, és olyankor tiéd a feladat, hogy meggyőzd csemetéd, kicsit konszolidáltabb darabokat hordjon, legalább a tanintézményében.

Kamaszok emo stílusban

Kulcs a kamaszokhoz

Ha azt érzed, hogy kamasz gyermeked kicsúszott a kezedből, azt hiszed, hogy a barát vagy a szomszéd gyereke sosem tenne olyat, mint a tiéd, gondolj arra, hogy ez valószínűleg csak a látszat. Minden szülő keresztülmegy ezen az időszakon, hiszen ez a természetes.

Gondolj vissza néha a saját kamaszkorodra! Ha kellő humorérzékkel fogadod gyermeked dolgait, könnyebben keresztülviheted az akaratod. Mindenki azt gondolja, hogy a mostani kamaszok fedezték fel a túl korai nemi életet, az őrült frizurákat vagy a botrányos öltözködést, pedig már a mi generációnkat is ezzel vádolták, és mi akkor is tudtuk, hogy alaptalanul. Gondolj erre, amikor gyermeked kritizálod, és a saját képedre szeretnéd formálni! Jusson eszedbe: mindenkinek joga van elkövetni a saját tévedéseit, csak arra kell ügyelned, hogy ezeket a tévedéseket bizonyos határokon belül tartsd!

SzülőkkelHa te is úgy látod, hogy a gyermeked nehezen birkózik a serdülőkor változásaival, akkor segíts neki azzal, hogy növeled önbizalmát, kompetenciaérzését! A kamasz gyakran azért szemtelen, mert nem tudja a megfelelő módon kifejezni azokat a szokatlan érzéseket, amelyek elárasztják. Ha a gyereked kritizál téged, esetleg hazudik ebben-abban a kérdésben, magába fordul, és csak a barátai érdeklik, vagy ha pont azzal küzd, hogy magányos az osztályban, akkor tudd, hogy kapaszkodókra van szüksége.

Ha a kamasz gyakran rosszkedvű, szótlan, ingerült és türelmetlen, akkor biztosan inog a lelki egyensúlya. A kamaszkor a próbálgatások kora. Azonban nem mindegy, hogy mit, mikor, kivel és hogyan próbálgat. Segíts neki!

 

Felhasznált irodalom: Vekerdy Tamás Érzelmi biztonság című könyve

 

A képek forrása: prettyprincessgirls.commylifeamplified.compsychcentral.combarry-solayme.blogspot.hu

Címkék:    


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások