Lexi & Magazine

Gyermek / Kamaszodó

Gyerekek kávéja az energiaital

A 10-14 éves magyar gyerekek ötöde kezdi a napot energiaitallal. Pedig a rágógumi ízű, sziruposan édes lötty nem üdítő, hanem magas koffeintartalmú élénkítő, melynek fogyasztása nem ajánlott 18 éven aluliaknak. A figyelmeztetést nem kötelező feltüntetni a dobozon, néhány esetben azonban mégis ott van apró betűvel. Ennek ellenére a gyerekek akár az iskolai büfében is megvehetik a napi betevő energiaitalukat.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az egyetemisták a vizsgaidőszakot (vagy épp a hajnalig tartó bulikat) energiaitallal vészelik át, hiszen ezek épp azért vannak, hogy energiát adjanak, ébren tartsanak, és növeljék a koncentrációképességet. De vajon mi szüksége van ilyen italra egy általános vagy középiskolás kiskamasznak?

Egy aggódó édesanya elmondása szerint tinédzser fia azért viszi túlzásba az energiaital fogyasztást, mert baráti körében ez az elfogadott. Nem csak az a baj, hogy a csordaszellem által vezérelve a fiatalok megkóstolják ezt a veszélyes italt, hanem hogy az abban lévő koffeinnel szemben gyorsan kialakul a tolerancia. Ez azt jelenti, hogy a koffeinhez rövid idő alatt hozzászokik a szervezetük, ezért ugyanazt a hatást csak nagyobb mennyiséggel lehet elérni.

A koffeintúladagolás veszélyes mellékhatásai a hasmenés, szívdobogás, izgatottság, agresszivitás vagy akár a kiszáradás. De a túlérzékeny gyerekeknél már egy doboz energiaital is remegést, fej- és gyomorfájást okozhat. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az energiaitalok a koffein mellett még számos olyan kémiai anyagot tartalmaznak, melyek rendkívül károsak a gyerekek számára. Az ÁNTSZ szerint az energiaital-túladagolás miatt rosszul lett fogyasztók 3%-a 8-10 éves volt, 18%-uk 11-12, 26%-uk 13-14 éves.

„Minden fiatalnak tudnia kellene, hogy az energiaital nem szomjoltásra való, hanem azért fogyasztják, hogy növeljék a terhelhetőségüket például a munkahelyen, sportoláskor.” – figyelmeztet az ÁNTSZ. Elsősorban a szülők felelőssége, ha a velük egy háztartásban élő, fiatalkorú gyerekük rászokik az energiaitalra. A leszok(tat)ás nem egyszerű feladat, ezért nem árt elsősorban a megelőzésre koncentrálni. Mivel a kamaszoknál a kortársak véleménye többet nyom a latba, mint a szülőké, így az energiaitalokkal kapcsolatos tájékoztatást már kisebb gyerekkorban érdemes elkezdeni.

Kép forrása: blogs.ubc.ca

Címkék:      

Hozzászólások