Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

Féltékenység, avagy a „zöld szemű szörnyeteg”

A féltékenység, a „zöld szemű szörnyeteg”, mint ahogy Shakespeare is nevezte, akár az életünkbe is kerülhet! A gyilkosságok 20%-ában a szerelemféltés a kiváltó ok.

féltékeny

A féltékenység betegség? 

Ha féltékenyek vagyunk, a náthával, a tüdőgyulladással ellentétben hiába megyünk el a háziorvosunkhoz antibiotikumot felíratni a féltékenység ellen, az nem fog hatni. Az immunrendszerünk meg aztán végképp nem fog azon szorgoskodni, hogy a fejünkből elűzze a negatív gondolatokat. Mert a szervezetünkben a féltékenység nem úgy jelenik meg, mint egy vírus. Másik alternatíva, hogy esetleg valami elváltozás, mint mondjuk egy lábtörés okozza ennek a negatív érzelemnek a tüneteit? Nem, nincs semmi fizikai elváltozás a testben, egy féltékeny ember szerveivel nincs semmi gond. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a féltékenység egyik szempontból sem mondható betegségnek.

A magyar nyelv gyakran használja a „betegesen féltékeny” kifejezést. Ez nem betegségre utal, hanem csak egy felfokozott érzelmi állapotot fejez ki, mint amikor nagyon éhes valaki, azt mondja, hogy farkaséhes vagyok. 

Sokan feltételezik, hogy a féltékenység egy ponton túl már betegségnek számít. Ez a szemlélet sok kárt okozott már a párkapcsolatokban az évszázadok során. 

Mik a féltékenység tünetei? 

  •  A féltékeny fél alaptalanul vagy okkal feltételezi, hogy partnere megcsalja.
  •  Gyakran kérdezgeti, vallatja párját.
  •  Nyomoz vagy nyomoztat utána.
  •  Korlátozza, hogy párja kivel találkozhat.
  •  Súlyos esetben a vélt hűtlenség miatt gyakran tettlegesség, súlyos agresszió is megjelenhet.

Mit tegyünk a féltékenység ellen? 

A féltékenység ellen nem csak Neked kell tenned, hanem párodnak is! Soha nem egyéni küzdelem, hanem párunkkal együtt próbáljuk meg megoldani a problémát.

zöld szörny1. Legyél tisztában féltékenységének részleteivel!

2. Tisztázd magadban, melyek azok a szituációk, amelyek felszínre hozzák ezt az érzést! Mi az a viselkedés, elhangzó mondat, mely elszakítja a cérnát, és tetőtől talpig eláraszt a féltékenység?

3. Figyeld meg magadon, mi az, ami csökkenti féltékenységedet!

4. Gondold át, melyek azok a helyzetek, ahol egyáltalán nem jön elő ez az érzés!

5. Térj vissza a múltba! Idézd fel, mikor voltál legelőször féltékeny!

 

"A féltékenység elmeháborító, és gonosz tettekre késztet. A féltékenység pusztításra éhes, mint a telhetetlen fenevad, csillapíthatatlan, mint dagályban a tenger, sötétben tartja a kedélyt, félelembe taszítja a lelket, gyilkos gondolatokat szül, igazságtalanná és gyanakvóvá, hitetlenné és alantassá teszi az embert."

/Szakonyi Károly/

 

 zöld szem

 

 

A képek forrása: thegayguidenetwork.comlivingaloud.comaskdrlove.comscienceofrelationships.com

Címkék:  

Hozzászólások