Lexi & Magazine

Te&Én / Kapcsolat

7 ok, hogy fizikailag is kimutasd a szereteted

A simogatás, az ölelés és a csók jelentőségét soha nem szabad alábecsülnünk. Gondoljunk csak arra, mikor azt mondjuk: „szavak nélkül is értjük egymást”! A kapcsolatok legvarázslatosabb pillanatai ezek, amikor annyira bízhatunk valakiben, hogy nem kell elmondanunk, mi van bennünk, a másik enélkül is ért minket. Természetesen ez csak a szoros és mély kötelékekre vonatkozik, amelyek hosszabb idő folyamán alakulnak ki. Az ilyen kapcsolatoknál van igazi jelentősége a szeretet ilyesfajta kimutatásának. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha szeretetünket ily módon is a másik tudtára adjuk!

A szeretet kimutatásának fontossága

  1. A szeretet fizikai megnyilvánulása hozzájárul a jó érzést keltő hormonok felszabadításához. Az orgazmus, az ölelés vagy a simogatás emeli az oxitocinszintet. Az oxitocint a szeretet hormonjának is nevezik, mert csökkenti a fájdalom- és félelemérzetet, fokozza a bizalmat, megnyugtat és stresszoldó hatású.
  2. A fizikai érintkezés előre jelzi, milyen lesz a házastársi szeretet. Habár a szerelem foka a házastársak között jelezheti, hogy milyen szintű a fizikai kapcsolat kettejük között, de ennek a fordítottja is igaz. Azaz: a fizikai kapcsolat 2 ember között előre jelzi, hogy mennyire fogják szeretni egymást.
  3. Az érintések, ölelések a szervezetünkre is hatást gyakorolnak. Többek között enyhítik a reumás izom- és ízületi fájdalmat és a fejfájást. Csökkentik a vérnyomást és a szívfrekvenciát a menopauza előtt álló nőknél. Eddig nem tisztázott, hogy ugyanez igaz-e a férfiak esetében is.
  4. Lassítja a pulzust, ezáltal nyugodtabbá válik a légzés. Az immunrendszer működését is javítja, hiszen hatására megnő a vérben a kórokozókat elpusztító fehérvérsejtek száma. Sőt, az időskori feledékenységre is kedvezően hat.
  5. Tanulmányok bebizonyították, hogy a fizikai vonzalom kimutatása képes csökkenteni a kortizol nevű „stresszhormon” szintjét. Egy stresszhelyzet során a kortizol hormon számos létfontosságú feladatot lát el a szervezetben, viszont tartósan magas szintje komoly problémákhoz vezethet. Ilyenek például a gyengült szellemi teljesítmény, csökkenő izomtömeg, rosszabbul működő immunrendszer vagy gyulladásos folyamatok a testben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden egyes nap szánjunk időt a stressz levezetésére, akár ilyen módon is.
  6. Emellett, akik nem félnek érzelmeik kimutatásától, jobb színben tűnnek fel az emberek előtt, és mások megbízhatóbbnak látják őket. A fizikai szeretet kimutatása növeli a kapcsolattal való elégedettséget is.
  7. Végül egy bizonyíték arra, hogy a fizikai érintkezés nem csak az adott pillanatra van hatással! 36 héten keresztül vizsgáltak középkorú nőket, és megállapították, hogy a partnerrel való fizikai kapcsolat vagy együttlét utáni napon alacsonyabb volt a stressz-szintjük, valamint pozitív hangulat jellemezte őket.

Tehát aki képes fizikai szinten is kimutatni szeretetét a másik iránt, az számos jótékony hatást fog tapasztalni. Javul az önértékelése, erősödik a stressztűrése és a biztonságérzete, örömképessége pedig fokozódik. Ezek hatására szebb színben fogja látni a világot, ami hosszabb távon még több pozitív dolgot idéz elő. Ne féljünk tehát attól, hogy ily módon is tudtára adjuk a másiknak: „Szeretlek”!

Az ölelés a szívnek is jót tesz

 

Forrás: psychologytoday

 

Képek forrása: erdely, weheartit

 

 

 

Címkék:      

Hozzászólások