Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Kelengye

Neveld a könyvek szeretetére kisbabádat

Már egészen kicsi babának is lehet olvasni, s ennek egyszerű módja, ha mellé fekszel a játszószőnyegen, és fejetek fölé tartasz egy könyvet úgy, hogy ő is lássa. Válassz vastag kartonból készült meséskönyvet, ami nem szakad el, ha a kis kezek is megtapogatják a lapokat. Biztos, hogy nagy élmény lesz majd a picúrnak a sok színes ábra, pláne hogy anya közelségét élvezi közben, aki még lágyan a fülébe is duruzsol.

Minél hamarabb tedd az esti rutin részévé a meseolvasást. Babakorban erre a legalkalmasabbak a pár soros verses leporellók, melyeket felolvasva fejlesztheted a kicsi beszédkészségét. Legjobb, ha minden este ugyanazokat a könyveket veszitek elő, mert az állandóság biztonságérzetet nyújt a gyerekeknek, és így hamar megtanulja, mikor van itt a lefekvés ideje.

Rengeteg aranyos gyerekkönyvet lehet kapni, közülük sok kifejezetten babakorúaknak való. Ezek amellett, hogy vastag laposak, és szépen illusztráltak, általában valami extra meglepetést is tartogatnak a kicsiknek.

Julia Donaldson és Axel Scheffler szerzőpáros „Tölgyerdő Meséi” sorozatában jelent meg „A róka zoknija” című kis könyv, amelyben a feledékeny róka elhagyja a zokniját. A babával oldalról oldalra haladva bekukkanthatunk a szekrénybe, az órába vagy a szőnyeg alá, nem rejtőzik-e épp ott az elveszett ruhadarab.

Zdenek Miler közkedvelt figurájának egy napját követhetjük végig a „Kisvakond reggeltől estig” című könyvben. A lapozó különlegessége a vakond bársonyos bundája, hogy ne csak nézegethesse, hanem simogathassa is a főszereplőt a baba.

A „Locs-pocs Járgányok” sorozat két darabja az „Autó Artúr” és a „Traktor Viktor”. A jármű alakú kis könyvek rághatók, sípolnak, és ráadásul a kádba is bevihetők, hogy pancsolás közben is könyvet lapozgathasson a baba.       

Amikor már az állathangokat tanítod neki, jó szolgálatot tesz egy nagyalakú böngésző. „Kukucs! Első nagy képeskönyvem” címmel jelent meg Anne Suess szép könyve, amely elkalauzol benneteket az állatkertbe, a tanyára, az erdőbe vagy egy kerti ünnepségre. A részletgazdag, mozgalmas jelenetek tanulmányozása a babakoron túl még az óvodás gyerkőcödnek is kedvelt program lesz.

 

 A képek forrása: www.timesofmalta.com; bookline.hu; Nagyné Poczai Melinda

Címkék:    

Hozzászólások