Lexi & Magazine

Mi is babázunk / Kelengye

Elektromos kütyük a kelengyében

Én régimódi felfogásként éltem át a kelengyevásárlást. Én és két öcsém textilpelust hordtunk, nem volt légzésfigyelőnk, se modern sterilizálónk, se cumisüveg-melegítőnk. Egy mondat lebegett a fejemben, melyet nem is tudom, hol hallottam: egy kisbaba az első hónapban egy párnázott nagyobb méretű fiókban is elalszik, és csak az anyjára van szüksége.

Persze kiságyunk volt, nem is akármilyen: egyedi, melyet férjem készített - úgy érezte, ő ezzel tudja kivenni a részét a 9 hónap alatt a babavárásból. De nem vettünk méregdrága bababútorzatot a szobába, sem 50 percig magától működő elektromos hintát. Persze azért belemélyedtem pár dologba. A műszaki cikkekhez a férjem ért, így ő is sokat segített.

Légzésfigyelő: Mi beszereztük, és ajánlom mindenkinek, hogy vegyen vagy béreljen. Eleinte bátor szülőként „minek az nekem” volt a jelmondat, nem akartam megvenni, de férjem ebben nem engedett, és neki lett igaza. Amint megszültem, mindentől féltettem a fiam, és el se tudtam volna aludni, ha nincs légzésfigyelőnk. Persze a légzésfigyelő önmagában kevés. Mindenképp tanulja meg a kezdő szülő, mit tegyen, ha baj van. Ha más nem, a kórházban nyugodtan meg lehet kérdezni a csecsemős nővéreket a biztonság kedvéért. Hamis riasztásra is fel kell készülni, mert ha merül az elem, beriaszthat. De az én fiam simán képes volt addig mocorogni, amíg le nem mászott az érzékelő lapról, pedig kettő is volt alatta.

Elektromos sterilizáló és mikrohullámú sterilizáló: Ha valaki úgy dönt, vesz, én az elektromost ajánlom, és nem azért, mert drágább és biztos jobb, hanem mert hiába írják rá a gyerek üvegére, cumijára stb., hogy BPA-mentes, a mikrohullám a silányabb, szemmel nem látható hibás darabokból sok káros dolgot oldhat ki sterilizálás közben. Én ennek ellenére nem vettem a fiamnál, mert felesleges konyhai vacaknak tartottam. Mi sterilizáló folyadékot használtunk, és tökéletesen bevált. Persze azt kevergetni kell, átmosni, öblíteni stb. De első gyereknél gyors és egyszerű volt. Most kislányomnál nagyon nézegetem az elektromos sterilizálót, és valószínűleg beruházunk egyre. Úgy gondolom, megkönnyíteném ezzel az életemet, és kivédeném az esetleges balesetveszélyt, ami az örökmozgó, mindenre kíváncsi és szinte mindent elérő fiamra leshet.

Cumisüveg-melegítő: Szintén nem tartottam első gyermekemnél fontosnak, hisz szoptatni szerettem volna legalább 1 éves koráig. Sajnos kisfiam 4 hónaposan elkezdett sztrájkolni, és elhagyta a cicit, így el is apadt a tejem. Ekkor kaptunk egy melegítőt, ami visszagondolva isteni csoda volt éjszakánként. Nem kellett kivánszorogni a konyhába bénázni, hanem este a kimért vizet odakészítettem, ami egy perc alatt meleg lett. A zárható tejtartóba pedig kimértem a megfelelő adagot a tápszeréből, és csak összeöntöttem a kettőt, felráztam, és ehettünk is. Sokszor kisfiam fel se kelt igazán, megitta a tápszert, és ment is vissza aludni azonnal az ágyába.

Cumisüveg és alkatrészei: Nem árt beszerezni, de nem biztos, hogy szükség lesz rá. Mindenképp olyan cumisüveget javaslok, ami mellformájú, mert akkor kisebb a kockázata a cumizavarnak. Én személy szerint a Tommee Tipee márkát ajánlom, nekünk ez vált be. Ebből a fajtából van kifejezetten hasfájós babáknak való is, külön speciális betéttel. Nekünk segített a kólikás hasfájáson. Kislányomnak is ilyet vettünk a biztonság kedvéért.

Mellszívó: Mindenképpen elengedhetetlen szerintem, akár szoptat az anyuka, akár cumisüvegből adja a tejet. Sokfajta van, márkára nincs tuti tippem. Viszont a vásárlásnál javaslom olyan darab beszerzését, ami egyszerre lehet kézi mellszívó és gépi is. A kórházban mindenki a gépi mellszívóra esküdött. Nekem a gépi részével, ha megfeszültem se jött 30 ml-nél több, viszont a kézi mellszívó részével simán lefejtem 150 ml-t is. Ezen kívül tanácsolom, tanulják meg az anyák a kórházban a helyes kézi fejést is. Nekem az is sokat segített. Mert voltak napok, amikor a mellszívóval szinte semmit nem tudtam lefejni, kézzel viszont sikerült. De csakis helyes technikával szabad fejni, különben fájdalmat okozunk magunknak, roncsoljuk a mell szöveteit, és akár be is gyulladhat a mellünk.

Digitális mérleg: Terhesen nem vettem, de mikor hazajöttünk, a gyerekorvos meggyőzött, vegyük meg, jó az. Férjem el is rohant, és megvette. Nem kellett volna. Én kb a 2. héten falhoz vágtam volna. Csak arra jó, hogy idegesítsen. Nem tanácsolom a megvételét, kivéve indokolt esetben. A védőnő eleinte úgyis kéthetente méri a picit, ha pedig éhes a baba, azt hidd el, tudni fogod. Lányomnál most megmondtam: a pincéből fel se jöhet a mérleg, ne is lássam.

A modernizáció értünk van ugyan, és megkönnyíti az életünket, de nem biztos, hogy minden esetben kell. Mindenki döntse el maga, de feleslegesen megvenni mindent azért, mert ez a divat, nem tanácsos. Ne felejtsük el: anyáink is megvoltak az elektromos vackok nélkül! Viszont azt, ami megkönnyíti az életünket, és teljeskörűen ki tudjuk használni, vegyük meg bátran!

Kép forrása: Philips/Avent

Címkék:              


Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások