Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

Egzotikus orchideák kiállítása

A Társaság ebben az évben Indonézia vadregényes tájain, sűrű erdőségeiben, a vulkánok lábánál és a tengerparton élő szebbnél szebb orchideákat szeretné megmutatni a nagyközönségnek. Indonézia távol esik hazánktól, szinte a világ túlsó felén található ez a több mint 17 000 szigetből álló egzotikus, gyönyörű ország, a maga páratlan állat- és növényvilágával. Tudjuk, hogy itt él a szumátrai tigris, és itt működik a világ egyetlen orángutánparkja, ahol évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek e kihalófélben lévő faj megmentéséért.

Arról már kevesebb szó esik, hogy a földi paradicsom hírében álló Indonézia nemcsak ritka állatfajairól híres, hanem káprázatosan gazdag növényvilágáról is. E sok szigetből álló ország több mint 5000 orchideafaj hazája.  Itt fedezték fel többek között a manapság oly népszerű lepkeorchideát, a Phalaenopsist is. Nevének eredetéhez érdekes történet fűződik: egy lepkegyűjtő látta meg Indonézia legkeletibb szigetcsoportján a faágról lecsüngő, gyönyörű, hófehér virágú orchideát, amit az első pillanatban pillangónak nézett. Az általa adott botanikai névben összevonta az éjjeli lepkék görög nevét (phalaina) a megjelenést jelentő „opsis” szóval, hiszen a növény virágai valóban pillangókra hasonlítanak. Ma már számtalan hibridje elérhető e csodálatos növénynek, amely az évek során sok otthonban szobanövénnyé vált.

A hosszan elnyúló szigetcsoportot változatos időjárási viszonyok jellemzik, megtalálható itt a meleg, párás esőerdő, a monszun övezet, amelyben az esős és száraz időszakok váltakoznak, és vannak magas hegységek is, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a levegő frissebb. Ezeken a tájakon valóban minden adott ahhoz, hogy az orchideák gazdag változatossága kiteljesedjék. A rizsföldek, a tea- és kávéültetvények szegélyein ott csüngenek a fákon az élénk színű, illatos orchideák, de az igazi, háborítatlan békét és a túlélést a számtalan nemzeti park biztosítja számukra.

Ennek a gazdag növénykincsnek egy részét mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a tavaszi kiállításán, idecsempészve a távoli Indonézia esőerdeinek hangulatát.  

A csodálatos, színes-illatos virágokon kívül természetesen az orchideák gondozásával foglalkozó előadásokkal, szaktanácsadással, átültetési bemutatókkal is várja a Társaság a kedves látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumban, április utolsó hétvégéjén.

Mint mindig, most is lesz lehetőség arra, hogy a látogatók – kedvet kapva e gyönyörű növények otthoni tartásához – a kiállításon jelen lévő hazai és külföldi kereskedőknél beszerezhessék azt az orchideát, amire vágynak.

 

Időpont: 2013. április 26-28-ig

Nyitva tartás: 10-18-ig

Helyszín: Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Jegyárak:

Felnőtt: 1.600 Ft,

Nyugdíjas - diák (6-18 éves korig): 1.200 Ft

Csoportos jegy: (előre bejelentett min. 15 fő) 1.200 Ft

Családi jegy: (2 felnőtt + 2-3 gyermek): 4.400 Ft

A belépőjegyek ára az Oázis üzletekben levásárolhatóak.

A levásárlás feltételeit az Oázis honlapján találják: www.oazis.hu

 

Jegyelővétel a helyszínen, március végétől.

Bankkártyás fizetés lehetséges.

Szép-kártyát elfogadunk.

 

További információ: www.orchideakiallitas.hu

Szöveg és fotók forrása: Bálint Ágnes

Címkék:          

Hozzászólások