Lexi & Magazine

Szórakozás / Kiállítás

Afrika csillagai a Vajdahunyadvárban

Az orchideákról általában Délkelet-Ázsia vagy Dél-Amerika párás-forró őserdői jutnak eszünkbe, Afrika csak nagyon ritkán. Pedig e virágból itt is találhatunk szép számmal, és egyik gyönyörűbb, mint a másik. Afrika különlegességei a viasszerű fehér virágú Angraecumok, a kicsi, törékeny, illatos Aerangisek, a talajlakó Disák és még számos szépség.

A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán Afrika orchideáit mutatja be a látogatóknak, természetesen rengeteg egyéb, más földrajzi területről származó társaikkal egyetemben.

A témának különös aktualitást ad, hogy ez év őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak.

Az afrikai orchideák közül az egyikhez különös történet fűződik. Egy gyönyörű Angraecum fajról van szó, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt Afrika csillagának nevezik, utalva a virág csillag alakjára és ezüstös fehér színére. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, azok felépítését, és szaporodási technikáit. Felfedezte, hogy ennek az Angraecum fajnak 20 cm hosszú a „sarkantyúja”, ami a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amely rendelkezik 20 cm hosszú szájszervvel, amellyel eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, légből kapott túlzásnak tartották. Néhány évvel Darwin halála után, a XX. század első éveiben biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amely valóban rendelkezik egy 20 cm-re kinyújtható nyelvvel, amellyel el tudja érni a „sarkantyú” legmélyét.

Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Ezek közül különösen védelemre szoruló a Disák nemzetsége. A Disák a földi orchideák közé tartoznak, krumpliszerű gumójuk a föld alatt található, és ehető. A Disák számára ez a tény jelenti a legnagyobb veszélyt. Afrika éhségövezeteiben mázsaszámra takarítják be és adják el jó pénzért a Disa-gumókat: a belőle készült ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetáriánus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért és a Disa nemzetség megmentéséért.

A kiállításon a hazai gyűjtők féltett kedvencein túl számos külföldi kertészet növényeit is láthatják; és természetesen lehetőség van a különleges és szebbnél szebb növények megvásárlására is.

Helyszín: Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár, Városliget

Időpont: 2014. május 9-11.

Nyitva tartás: 10-18 óráig

Jegyárak: felnőtt: 1 600 Ft, kedvezményes: 1 200 Ft (6-18 éves korig, 62 éves kor felett, 15 főnél nagyobb, előre bejelentett csoportok számára), családi: 4 400 Ft (2 felnőtt, 2-3 gyermek 18 éves korig)

Jegyelővétel lehetséges a Mezőgazdasági Múzeumban április 7-től.

www.orchideatarsasag.hu és www.orchideakiallitas.hu

Címkék:      

Hozzászólások