Lexi & Magazine

Kreatív

Tojásfestés természetes alapanyagokkal

Berzselés

Hozzávalók

–  vöröshagyma héja
–  fiatal, különleges formájú levelek
–  egy régi nejlonharisnya
–  cérna
–  és természetesen a tojások

Elkészítés

A leveleket nedvesítsétek be, és simítsátok a tojásokra.

 

Csíkozzátok fel a nejlonharisnyát tenyérnyi darabokra, majd feszítsétek a tojásra. Legyen jó szoros, hogy a festék ne jusson be a levelek alá! A végét kötözzétek meg (vagy varrjátok össze) cérnával.

  

A vöröshagyma kiszárított héját dobjátok bele egy fazék forrásban lévő vízbe – minél többet tesztek bele, annál sötétebbek lesznek a tojások.
Tegyétek bele a tojásokat.

Amikor elérik a kívánt árnyalatot, szedjétek ki őket, és vágjátok le a harisnyát.
Száradás után olajjal vagy zsírral szokás átkenni őket, hogy szép fényesek legyenek.

 

Kész is!

További technikák

Persze ezernyi technika van még a húsvéti tojások díszítésére, például viasszal is festhettek mintákat, mielőtt a főzőlébe dobnátok a tojásokat. Ehhez olvasztanivaló gyertya és egy fém pálca szükséges – ezzel lehet felvinni a viaszt a tojásokra.
Miután kivettétek a főzőléből, könnyen leszedhető.

Csinálhattok foltos tojást is: tegyetek 2 teáskanál étolajat a tojásfestékbe, így a festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, tehát egyedi mintázat képződik. Ez nagyon jó alapfestés további díszítéshez.

További színek

Ha a színekkel variálnátok, és a bolti festékek helyett szívesebben dolgoznátok házi készítésű színezékekkel, itt egy kis segédlet.
Mindegyikre érvényes, hogy minél tovább áznak a lében, annál intenzívebb színt kapnak a tojások.

Az áhított piros szín festőmályva szárított szirmaiból érhető el. A növényt ma is termesztik, gyógynövényboltokban beszerezhetitek.

Barna szín dió száraz burkából főzött léből, vagy vörös- és lilahagyma száraz héjának főzetéből készíthető. Utóbbival érdemes kísérletezni, mert az arányok változtatásával szép bordó árnyalat is elérhető. Nekem először véletlenül sikerült, de megéri, gyönyörű színeket „főzhettek” ki. Egész sötétbarna árnyalatot lehet elérni csak lilahagyma héjának felhasználásával.

Sárgától a barnáig mindent vöröshagymából: A vöröshagyma száraz héjának tömény főzetéből barnáspiros színt kaptok. Timsó hozzáadásával napsárga árnyalattá szelídíthető.

Sárga színt több növényből is nyerhettek. Vöröshagyma száraz héjának főzetéből timsóval keverve, sáfrány- és körömvirágfőzetből vagy almafa rügyeinek és fiatal ágainak főzetéből szintén egy kevés timsóval keverve.

Zöldet friss csalán levelének, spenótnak vagy fekete bodza zöld bogyóinak és zöld búza főzetének levéből nyerhettek. Ezekkel is mókás próbálkozni, mert más-más árnyalatokat kaptok a különböző növények felhasználásával.

Lilás árnyalatok: Reszelt cékla főzőlevéből bordóslila árnyalatot, nyárfa virágának timsós főzetéből pedig lila színt kaptok. Sötétlilát bodzabogyóból vagy vöröskáposzta levéből lehet elérni.

Rózsaszín: Csipkebogyó főzetéből kellemes rózsaszín árnyalatokat tudtok kihozni.

Fekete: Tölgyfagubacs forgácsának timsós főzetéből vagy érett bodzabogyók timsóval és fahamuval kevert levéből nyerhetitek.

Forrás: Készítsd el!

Címkék: