Lexi & Magazine

Életmód / Recept ma

Szezámos rántott csirkemell, tavaszi sült zöldségkörettel

Legnagyobb örömömre találtam némi csirkemellet és különböző zöldségeket. Rövid, amolyan „melyik íz melyikhez passzolna” gondolkodás után a következő menüt készítettem el.

Szezámos rántott csirkemell, tavaszi sült zöldségkörettel

 

Hozzávalók

- körülbelül fél kg csirkemell szeletekre vágva, kiklopfolva, sózva, borsozva

- a panírozáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa, őrölt paprika, szezámmag, ételízesítő, tengeri só

- 8-10 fej erdei csiperkegomba

- egy fél vörös káposzta

- 4-5 paradicsom

- 1 egész brokkoli

- 2 gerezd fokhagyma

- olívaolaj

- füstölt sajt

- balzsamecet

- mediterrán fűszerek: oregánő, bazsalikom, kakukkfű

 

Elkészítés

A tulajdonképpen konyhakész csirkemellszeleteket bepaníroztam. A zsemlemorzsába ezúttal kevertem egy kevés őrölt paprikát, ételízesítőt és szezámmagot is, hogy kissé ízletesebb rántott hús kerüljön az asztalra, mint egyébként szokott. A „bebundázott” szeleteket forró olajban kisütöttem – jómagam általában napraforgó olaj és hígabb állagú olívaolaj keverékét használom erre a célra.

Sütés közben persze a köretre is koncentráltam: felvágtam a gombát, a paradicsomot, a brokkolit, illetve a vörös káposztát is. A sütőt 180 °C-ra előmelegítettem. A zöldségeket egy olívaolajjal megcsepegtetett tepsibe helyeztem, összekevertem, majd besóztam, beborsoztam. Mivel én szeretem a jó fűszeres ételeket, hintettem rá még némi oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot. A paradicsomhoz remekül passzol a balzsamecet, így kicsit azzal is meglocsoltam a zöldségeket, egy-két csepp citromlével – fokozván a mediterrán jelleget –, s még egy kevés olívaolajjal is. A fokhagymát felaprítottam, s vele együtt is újra jól elkevertem a zöldségeket, hogy az ízek mindenhová eljussanak. Végül a zöldségmixre füstölt sajtot reszeltem, s így tettem be a sütőbe kb. 20-25 percre, amíg a sajt aranybarnára nem sült.

Jó étvágyat!

 

Recept és fotó: Verebélyi Márta

Címkék:              

Hozzászólások